Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Saturday, July 25, 2009

GODINA KULTURE NA CETINJU -Branislav Micunovic


Ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović:

GODINA KULTURE NA CETINJU

Prezentacija istorijskog jezgra prijestonice

Programom je predviđeno da se narednih godina pokrenu i realizuju brojne aktivnosti značajne za kulturni i državni identitet Crne Gore, i razvoj potencijala Cetinja, kao i osvjetljavanja uloge i funkcije prijestonice i njenoj međunarodnoj afirmaciji
Vlada Crne Gore je usvojila Predlog programa aktivnosti - Godine kulture na Cetinju, koji podrazumijeva realizaciju niza aktivnosti tokom naredne tri godine, vrijednih preko deset miliona eura.
- Odluka se odnosi na isplanirani višegodišnji proces revitalizacije Cetinja, koji treba da ima poseban intezitet u 2010. godini koja je jubilarna godina od proglašenja kraljevine Crne Gore i u godinama koje slijede sve do 2013. kao godine narednog velikog jubileja a to je 200 godina od rođenja pjesnika, vladike i državnika Petra Drugog Petrovića Njegoša. Program Cetinje grad kulture godine podrazumijeva da se organizuju aktivnosti primjerene značenju predstojećih jubileje za kulturni i državni identitet Crne Gore, razvojnim potencijalima Cetinja, oživljavanju uloge i funkcije prijestonice i njenoj međunarodnoj afirmaciji, saopštio je prof. Branislav Mićunović, ministar kulture, sporta i medija nakon sjednice Vlade Crne Gore na kojoj je usvojen Predlog programa aktivnosti - Godine kulture na Cetinju.
- Naredne godine predviđena je sanacija i obnova nepokretnih spomenika kulture – mauzoleja Vladike Danila na Orlovom kršu, završetak rekonstrukcije zgrade bivšeg italijanskog poslanstva u kojoj je smještena Centralna biblioteka Đurđe Crnojević, sanacija glavnog depoa Centralne narodne biblioteke, rekonstrukcija Vladinog doma, Dvora Kralja Nikole, sanacija spomen kompleksa Mauzolej Petar Drugi Petrović Njegoš na Lovćenu.Planirana je i izrada projekta rekonstrukcije hotela Lokanda i definisanje koncepta obilježavanje 100 godina od proglašenja kraljevine Crne Gore koje treba da obuhvati kulturne i umjetničke manifestacije i svečanosti, saopštio je prof. Branislav Mićunović.
Nominovanje istorijskog jezgra Cetinja na listu svjetske baštine UNESKO-a podrazumijeva upis na jedan je od glavnih ciljeva za opštu valorizaciju i prezentaciju istorijskog jezgra Cetinja.
- Dostavljanje novinskih dosijea planirano u januaru 2011. godine, što podrazumijeva imenovanje urbanističkih planskh dokumenta i preuzimanje niza aktivnosti na revalorizaciji spomenika kulture u istorijskom jezgru. Te aktivnosti će sprovoditi Ministarstvo, prijestonica i Republički zavod za zaštitu spomenika. Program predviđa i promovisanje Cetinja u međunarodno kulturnu prijestonicu, izradu elaborata optravdanosti osnivanja regionalnog centra za podsticanje međunarodnog povezivanja menaymenta u oblasti kulture u državama Jugoistočne Evrope. Tu je i izrada elaborata i studije izvodljivosti objekata bivših poslanstava na Cetinju u kulturno-informativne centre , transformacija postojećih i izrada novih ustanova u oblasti kulture, kao i izrada projekta umjetničke galerije. Planirano je i preseljenje Ministarstva kulture, sporta i medije i ostalih organa na Cetinje , istakao je prof Branislav Mićunović.
On je kazao da su sanacija Biljarde , unutrašnjeg dijela Zetskog doma i brojne aktivnosti, planirane za 2011. godinu. Godine 2012. predviđena je sanacija nepokretnih spomenika kulture i rekonstrukcija više objekata, a 2013. obilježavanje 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.
- Tokom naredne godine planirano je da se za programe izdvoji oko šest miliona eura, 2011. preko tri miliona, 2012. više od milion i 2013. određena suma za proslavu jubileja - 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića. Obim i intezitet planiranih aktivnosti u tom periodu zavisiće od finansijskih mogućnosti. Vlada je, bez ostatka, pokazala spremnost da u najvišem stepenu taj posao bude realizovan, naglasio je Branislav Mićunović, ministar kulture sporta i medija Vlade Crne Gore.
Proglašenje kraljevine Crne Gore
Planirana je sanacija i obnova nepokretnih spomenika kulture, obilježavanje 100. godišnjice proglašenje kraljevine Crne Gore, nominovanje istorijskog jezgra Cetinja za upis na listu svjetske baštine UNESKO-a , promovisanje Cetinja u međunarodnu kulturnu prijestonicu, transformaciju postojećih i osnivanje novih institucija kulture, preseljenje Ministarstva kulture, sporta i medija i drugih organa na Cetinje, obilježavanje 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Dnevni list "Pobjeda" 25.07.09
V.S.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home