Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Sunday, April 19, 2009

KUĆA DJUKANOVIĆA I "ČETIRI GODIŠNJA DOBA", Vesko Pejović

U Njegoševoj ulici se nalazi jedan od građevinski najljepših objekata na Cetinju, veoma zanimljive arhitekture. Napravljen je 1910. godine.

Zaštićen je zakonom pod imenom „Kuća Đukanovića“.
Ovaj objekat na dva sprata, sa veoma karakterističnom mansardom, istaknutim portalom i balkonima ispred kojega se nalaze, na ulaznoj kapiji dvije figure lava a u produžetku skulpture koje simbolizuju „četiri godišnja doba“, služio je u proteklom periodu raznim namjenama a danas ima stambenu funkciju.
Sa sljedećih fotosa se vidi kako on danas izgleda.






Bez obzira na današnji, potpuno zapušteni izgled, on plijeni pažnju svih turista koji obilaze naš grad.
Smatram, da bi trebalo naći načina da se fasada ovog objekta barem „osvježi“ nekom lijepom bojom a da se skulpture od armiranog betona, uz intervenciju Službe za konzervaciju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore, očiste i zaštite od daljeg propadanja jer je njihovo postojeće stanje „alarmantno“.
Posebana priča su ograda okolo objekta i dvorište ...

Želja mi je da, na ovaj način, istaknem urgentnost rješavanja ovog problema, da podstaknem nadležne službe za izradu projekta na ovu temu kao i da eventualne donatore za uređenje Cetinja zamolim da podrže realizaciju ove ideje.
Vesko Pejović

0 Comments:

Post a Comment

<< Home