Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Monday, February 09, 2009

MANASTIR IVANA CRNOJEVIĆA NA ĆIPURU, Zdravko Pejović




Prije nešto više od dvije godine, zahvaljujući našim sugrađanima Branislavu Borozanu mr. istorije umjetnosti, koji je autor rekonstrukcije i teksta i Lazaru Jovoviću koji je napravio 3D kompjutersku animaciju, napravljen je, u saradnji autora sa TV CG film u trajanju od 27 minuta na temu „VIRTUELNA REKONSTRUKCIJA MANASTIRA IVANA CRNOJEVIĆA NA ĆIPURU“, tako da se sada pouzdano zna kako je on stvarno izgledao.



Kako niko od nadležnih nije do danas, našao za shodno, da jedan ovakav projekat „podrži“ (barem da se odštampa film na CD-u u dovoljnom broju primjeraka, ili pak ...), želim, ovim putem, upoznati sve posjetioce našeg sajta „Cetinje okrenuto budućnosti“ sa ovim, za Cetinje i Crnu Goru, značajnim poduhvatom a zahvaljujući razumijevanju autora i sa "fotosima" izgleda MANASTIRA IVANA CRNOJEVIĆA iz 1484. godine.
Mišljenja sam da bi POSTOJEĆU CRKVU NA ĆIPURU trebalo vratiti Narodnom muzeju CG u čijem je sastavu Muzej Kralja Nikole, jer je to bila DVORSKA KAPELA KRALJA NIKOLE, nastaviti arheološka istraživanja ovog lokaliteta a gosp. Branislavu Borozanu, iz više razloga, prepustiti da vodi ovaj projekat do kraja...
Volio bih da se neko od vas javi i prokomentariše ovu informaciju i moju ideju...

PARKING ISPRED SPORTSKOG CENTRA

Pošto je veliki problem na Cetinju parkirati automobil petkom (pazarnim danom) na prostoru od spomenika „Vila“ do zgrade u kojoj je smještena Lokalna uprava, posebno u intervalu od 08 do 12 h, predlažem da se napravi parking na prostoru ispred Sportskog centra. Za realizaciju ove ideje trebalo bi „oduzeti“ od zelene površine (koja je preširoka) pojas od 4m širine (cijelom dužinom) i tako „rasteretiti“ parking prostor oko Vlaške crkve i gradske tržnice. Ovaj parking bi bio veoma funkcionalan i u popodnevnim i večernjim satima, kada se u Sportskom centru održavaju kulturne i sportske priredbe.

Srdačno,
Zdravko Pejović, Cetinje, 09.02.2009.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home