Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Wednesday, January 14, 2009

MENADžMENT PLAN CETINjA

JAVNA RASPRAVA O NACRTU MENADZMENT PLANA ISTORIJSKOG JEZGRA CETINJA

LOŠE I ZA PROŠLOST I ZA BUDUĆNOST

BROJNE PRIMJEDBE NA NACRT MENADŽMENT PLANA ISTORIJSKOG JEZGRA CETINJA


Cetinje 17.05.2009- Nacrt menadžment plana Istorijskog jezgra Cetinja, koji je Vlada usvojila prošlog mjeseca, doživio je na javnoj raspravi niz kritika, kako na sadržinu tako i na sastav radne grupe koja ga je pisala.
Jedan od mnogih koji je iznio kritike je i arheolog i konzervator savjetnik Predrag Malbaša, koji kaže da je osnovna zamjerka Nacrta menadžment plana Istorijskog jegra što na nedovoljno dobar način prikazuje prošlost i sadašnjost Cetinja i nedovoljno dobro planira njegovu budućnost.

- Pažljivim iščitavanjem ovog dokumenta, odnosno onog monografskog dijela od prve do 130. stranice, gdje se govori o prošlosti i sadašnjosti Cetinja, uočio sam i evidentirao oko 70 nedopustivih grešaka. Ovdje ne govorim o jezičkim ili slovnim greškama. Ne radi se ni o greškama koje su nepopravljive, već o pogrešno iznijetim činjenicama i podacima - kaže Malbaša. On smatra da su takve greške nedopustive jer su dokument radili profesionalci.
Malbaša dodaje da, ako se zamisli kako će grad po planu izgledati 2025. godine, nema puno razlike u odnosu na današnje stanje.
-Do Podgorice ćemo tada putovati magistralom koja ima tri trake, imaćemo autobusku stanicu, urađen sanacioni program za nepokretne spomenike kulture u Istorijskom jezgru sa predračunom troškova i Muzej knjige. Iako se planom konstatuje potreba institucionalnog jačanja, u njemu nema ni pomena da neka državna institucija dođe na Cetinje. Čak i ono što je javno rečeno u više navrata - da će Ministarstvo kulture, sporta i medija biti smješteno na Cetinju, nije stavljeno u Akcioni plan - objašnjava Malbaša.

On zatim navodi da se u Akcionom planu govori o izradi sanacionog programa za sanaciju spomenika u Istorijskom jezgru, ali se njihova sanacija ne pominje, i ističe da se u čitavom dokumentu tri relikvije koje se nalaze na Cetinju pominju kao važan potencijal.
- A onda, kad dođete na Akcioni plan da vidite šta se sa njima planira, shvatite da o njima u Akcionom planu nema ništa - kaže Malbaša.

U planu, prema njegovoj evidenciji, nema pomena ni o jednoj manifestaciji sa kulturom kao sadržajem, brendu Cetinja koja bi mogla pomoći popularizaciji grada, o popločavanju pješačke zone, postavljanja fontane na Dvorskom trgu, izgradnje helidroma na Grudi, Bazena na Donjem polju, tunela do Rijeke Crnojevića, Njeguša i Budve.

Cetinjanin Pero Bobo Vučković kaže da Istorijskom jezgru Cetinja treba pristupiti kao zajedničkom dobru svih građana Crne Gore, te da zbog toga pozdravlja Nacrt koji je Vlada usvojila, bez obzira na određene nedostatke . Vukčević smatra da je važno istaći da u gradu uglavnom postoji konsenzus oko sljedećih stvari: preseljenju pojedinih državnih institucija na Cetinje, žičare, podvožnjaka u centru grada, spuštanja nivoa Dvorskog trga i njegovog uređenja, Univerziteta umjetnosti, potrebe da se urede parkovi i dislocira reljef,

te revitalizacije pojedinih objekata i njihovog prilagođavanja ambijentu. Vučković se pita kako to da i pored važećeg Zakona o prijestonici još nije određeno koje institucije i kada treba da pređu na Cetinje.
- Pominje se Ministarstvo kulture, ali nije utvrđeno i kada definitivno prelazi na Cetinje, a ni koje druge institucije u skladu sa preporukama zakona, iako su rokovi dati Vladi od strane Skupštine za te odluke već davno istekli. Takođe, u budžetu nije utvrđeno ni obavezno izdvajanje za određene projekte a nijesu utvrđeni ni projekti koje je u skladu sa istim zakonom u ovoj godini trebalo realizovati u opštini Cetinje. Svakako, ako se pod ulaganjem u prijestonicu ne smatraju radovi na svega dvije ulice, čija rekonstrukcija traje skoro dvije godine - kaže Vučković.
On pozdravlja ideju otvaranja Univerziteta umjetnosti,

ali se nada da će njegovu izgradnju pratiti i prekidanje prakse \\\"da profesori rade u Cetinju, a za svoj rad ovdje, dobijaju stanove u Podgorici\\\".
Vučković je u svom dijelu komentara Nacrta pomenuo problematiku izgleda određenog broja zgrada, te eloksirane bravarije na nekim objektima i izlozima u centru. Pored zamjerki na određene djelove Nacrta, Vučković je iznio i primjedne na trajanje javne rasprave, kao i na broj ljudi koji je o njoj bio obaviješten.
- Ukoliko je informacija o troškovima projekta izrade koju sam čuo tačna, mislim da bi bilo red da radna grupa zaradi bar dio tog izdvojenog velikog iznosa dodatnim naporom na doradi programa, uz uvažavanje kvalitetnih sugestija i primjedbi - zaključio je Vučković.

Cetinjanin Vesko Pejović pored primjedbi koje ima na Nacrt menadžment plana Istorijskog jezgra Cetinja, dao je predlagaču i nekoliko sugestija. Tako Pejović navodi da bi na Cetinju trebalo na pravi način obilježiti nazive ulica u starom jezgru grada, u parkovima napraviti objekte za osvježenje, razgovarati sa vlasnicima napuštenih i oštećenih objekata u starom jezgru Cetinja kako bi se oni barem zaklonili na pravi način.

Pejović takođe smatra da na Cetinje treba preseliti sjedište crnogorskog parlamenta, uz Ustavni sud i Rezidenciju predsjednika, “a u Podgorici neka ostanu sva ministarstva”.

- Cetinje tada ne bi bilo vikend, već prava prijestonica i na taj način bi se djelimično ispravila greška napravljena 1946. god. kada je Cetinju neregularno i nerazumno oduzeto sve - kaže Pejović.

Član Matice crnogorske Marko Špadijer kaže da pozdravlja izradu Mendažment plana Istorijskog jezgra Cetinja, ali ne krije da ima i dosta primjedbi na njegov sadržaj. Tako Špadijer navodi da je istorijski pregled u Nacrtu dat \\\"dosta tradicionalistički\\\", te da priča o pet vjekova Cetinja kao prijestonice može biti ispričana modernije. Špadijeru smetaju i neke nedorečenosti u Nacrtu.
- Previše je dato prostora za tri najveće hrišćanske svetinje. Ostalo je, međutim, nejasno da li se odustalo od inicijative da se za njih gradi crkva iznad Manastira. Njihova važnost i turistički potencijal je nesumnjiv, ali treba akcenat staviti na ono što čini bit crnogorske kulture i duha- naglašava Špadijer.
On dodaje da se plan ne dotiče uloge \\\"izvanjaca\\\" u crnogorskoj i cetinjskoj kulturi, ne pominje se centar \\\"Njegoš\\\" koji je osnovan vladinom odlukom,

nejasno je da li će se graditi Lokanda... Špadijer smatra da bi ostvarivanje ovog plana trebalo da bude posao od najvišeg nacionalnog značaja i upozorava na opasnost da se u vrijeme krize ovakvi projekti mogu odgađati sa izgovorom da čekaju bolje dane, pa predlaže da se \\\"na njegovom čelu nađe jedan od tri najviša državna funkcionera\\\".

Svi koji su pročitali Nacrt menadžment plana Istorijskog jezgra Cetinja, a nijesu učestvovali u njegovoj izradi, predlažu da Ministarstvo kulture, sporta i medija ozbiljno razmotri sve primjedbe i na taj način dokumenat učini kvalitetnijim prije nego ga da Vladi na saglasnost.
Jedan od strateških važnih dokumenata za Cetinje bio je i Zakon o prijestonici. Od trenutka kada se rodila prva ideja za njegovo donošenje, pa do njegovog usvajanja, prošlo je dosta godina i još više njegovih verzija. Zakon je usvojen prošle godine i još nije počeo da se primjenjuje. Valjda ista sudbina neće zadesiti i, sad već čuveni, Nacrt menadžment plana Istorijskog jezgra Cetinja.

Dnevni list "Vijesti" D. JOVIĆEVIĆ

NAPOMENE UREDNIKA SAJTA CETINJE OKRENUTO BUDUĆNOSTI

-Na ovom okruglom stolu diskutovali su g-da: Branislav Mićunović, Lidija Ljesar,Pero Bobo Vučković, Tomislav Tomo Kusovac, Borislav Cimeša, Čedo Drašković (priložio diskusiju), Miodrag Živković, Branko Banjević, Tomo Miljić, Đorđije Đoko Vušurović, Luka Milunović, Nataša Đurović, Dragan Pravilović, Rade Džaković, Gojko Perović, Jovan Markuš, Velibor Džomić, Zvjezdan Folić, Milo Janković, Vesko Pejović, Marko Špadijer, Siniša Šešum, Predrag Malbaša i Marko Vrbica.
Skup je počeo 08.05.2009. godine u 13 h a završio se u 17 h.


- O nacrtu Menadžment plana istorijskog jezgra Cetinja održan je okrugli sto u organizaciji Ogranka Matice crnogorske Cetinje

U utorak 05.maja 2009. godine u Maloj Sali Skupštine opštine Cetinje održan je okrugli sto o nacrtu Menadžment plana istorijskog jezgra Cetinja. Rasprava je trajala od 09 h do 11 h i 30 min a u njoj su učestvovali g-da: Luka Lagator, Marko Špadijer, Luka Milunović, Vesko Pejović, Krsto Mijanović, Pero Bobo Vučković, Ivana Mrvaljević, Rade Adžić, Njegosava Seja Vujanović, Saša Božović Lovre i Melanija Vračar. Sjednicu je vodio novoizabrani predsjednik Ogranka g-din Luka Lagator a zapisnik je dostavljen Ministarstvu kulture, sporta i medija.



MITROPOLIJA I GRAĐANI IZNIJELI PRIMJEDBE NA NACRT MENADžMENT PLANA ISTORIJSKOG JEZGRA PRESTONICE
Dokument rađen tajno i furiozno
U predlogu za izradu upravljačkog plana stoji da ga je Vlada donijela 2. oktobra 2009. godine, a mi se, kao što znamo, nalazimo tek u maju. Od ovog projekta, bez obzira na obaveze prema finansijerima i naručiocima, u ovom trenutku treba odustati. Ukoliko se postupi drugačije moraće da bude poništen na Ustavnom sudu Crne Gore. O posljedicama takvog čina nadam se da nije potrebno govoriti, istakao je protojereh mr Velibor Džomić
CETINjE - Javna rasprava o Nacrtu Menadžment plana istorijskog jezgra Cetinja, uz prisustvo članova Koordinacionog tima, Radne grupe za njegovu izradu, predstavnika kancelarije UNESKO BRESCE iz Venecije, predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i jednog broja zainteresovanih građana, održana je juče u velikoj sali SO. Nacrt je usvojen na sjednici Vlade održanoj 23. aprila, nakon čega je dat na javnu raspravu koja će trajati do 13. maja.
Za prezentaciju dokumenta bila je zadužena Lidija Ljesar, koordinator procesa njegove izrade. Ona je navela da se Menadžment plan sastoji od 14 poglavlja, usmjerenih, kako je naglasila, ka ustanovljavanju efikasnog sistema upravljanja, zaštite, valorizacije i promocije kulturne i prirodne baštine.
– Proces je počeo u septembru 2008. godine, nakon čega je formirana i radionica za obuku kadrova. Obrađujući ovaj dokument, u stvari, obrađivali smo i istoriju Crne Gore, a njegov glavni cilj je zaštita, očuvanje i razvoj istorijskog jezgra prestonice kao multifunkcionalnog organizma - kazala je Ljesar, dodajući da će se revizija dokumenta vršiti svake treće godine, dok će prva uslijediti nešto brže.
Raspravu su otvorili predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske, ponovivši neke već iznesene stavove po pitanju nedostataka ovog dokumenta. Po riječima Gojka Perovića, rektora Bogoslovije, trebalo je uključiti još neke stručne ljude u izradu Menadžment plana, prije svih Luku Anića, igumana Cetinjskog manastira.
– Pohvalio bih brigu Vlade prema ovom gradu, ali je zaista trebalo okupiti sve ljude koji, svojim znanjem, mogu pomoći. Što se tiče pominjanih relikvija, niko nije istakao da su prije 150 godina bile u posjedu crkve, a ni to da Plava kapela, čak i po riječima katoličkih vjernika koji obilaze Cetinje, ne pruža pristojnu mogućnost molitve - naveo je Perović, skrenuvši pažnju i na taj nedostatak što se aktivni
bogoslužbeni život pominje samo u okviru Rimokatoličke crkve.
Protojerej mr Velibor Džomić govorio je sa pravnog aspekta, tvrdeći da se ovakvim usvajanjem derogira pravni sistem.
– Vrlo malo pravnika je bilo uključeno u izradu Menadžment plana. Nedopustivo je da se ovakav plan donosi samo kao plod ispunjavanja finansijskih obaveza iz ugovora sa italijanskim Ministarstvom spoljnih poslova. Nejasno je zbog čega ovaj ugovor nije objavljen u cjelosti, već su data samo dva kratka pasusa, a sporan je i naziv dokumenta koji bi, preveden, prije imao značenje „upravljačkog plana". Takođe, koristi se i latinica, a govorimo o devastiranju. Menadžment planovi se ne donose bez postojeće pravne regulative i zbog toga ga ne treba usvojiti sve dok se ne postigne najširi mogući konsenzus - naveo je Džomić.
On je naglasio da je izradu dokumenta pratila izuzetna tajnovitost i neobaviještenost javnosti.
- Dovoljno je reći da Ministarstvo kulture dosad nije organizovalo nijedan okrugli sto, panel diskusiju, a o televizijskoj emisiji na javnom servisu i da ne govorimo. To potvrđuje i ekstremno kratko vrijeme koje je određeno za raspravu. Jedan detaljni urbanistički plan se na javnoj raspravi stoji i do dva mjeseca pri čemu je stalno na uvidu javnosti u prisustvu opštinskog službenika. U tekstu Nacrta ovog upravljačkog dokumenta ima i nedopustivih grešaka. Na primjer, na str. 21 stoji da je Vlada Crne Gore usvojila Predlog za izradu upravljačkog plana 2. oktobra 2009. godine, a mi se, kao što znamo, nalazimo tek u maju te iste godine. To samo govori koliko se brzo i furiozno radilo na ovom strateškom dokumentu - istakao je Džomić, dodajući da po njegovom mišljenju od ovog projekta, bez obzira na obaveze prema finansijerima i naručiocima, u ovom trenutku treba odustati.
- Trebalo bi najprije pripremiti pravnu osnovu donošenjem novih zakona iz oblasti kulture i nacionalnog programa u kuturi, pa tek onda obrazovati širu radnu grupu za pripremu kvalitetnog dokumenta o zaštiti kulturno-istorijskih dobara u Cetinju, povesti najširu moguću raspravu i tek onda pristupiti njegovom usvajanju. Ukoliko se postupi drugačije, dokument koji je donijet o pravno nepostojećoj kategoriji i na način koji nije propisan zakonom moraće da bude poništen na Ustavnom sudu Crne Gore. O posljedicama takvog čina nadam se da nije potrebno govoriti - istakao je Džomić.
Ni građani nijesu bili previše zadovoljni izradom plana. Luka Milunović je naveo da treba i druge gradove uključiti u raspravu, kako bi se čuo i njihov stav, zapitavši vlast da li im zaista treba prestonica. Stav Marka Vrbice bio je da se suviše ubrzalo sa donošenjem ovako važnog dokumenta. Njegovo mišljenje dijelili su i drugi koji su se uključili u raspravu, a Vesko Pejović je iznio stav da „Lokandu" treba prikazati kao „spomenik iz 1864. godine, da bi svi koji dođu vidjeli kako je izgledao prvi državni hotel u Crnoj Gori".
Kako je istakao Branislav Mićunović, ministar kulture, sporta i medija, a ujedno i predsjednik Koordinacionog tijela za izradu ovog plana, ovakva vrsta rasprave samo je korak ka unapređenju dokumenta.
– Cetinje, kao srce Crne Gore, sa svojim istorijskim jezgrom koje zauzima ukupnu površinu od 58 hektara, po autentičnosti očuvanog urbanizma, predstavlja jedinstveno mjesto u svijetu. Ovaj plan nas, nakon usvajanja, obavezuje da se ponašamo tačno u skladu sa njim i budemo odgovorni. Znamo da je ovaj grad još 1960. godine dobio status spomenika kulture prve kategorije, ali se, nakon izvještaja o
stanju njegovog istorijskog jezgra, koji je nedavno uradila Komisija za utvrđivanje stanja nepokretne kulturne baštine, u kojem su navedene brojne devastacije, javila potreba za izradom jednog ovakvog dokumenta - naglasio je Mićunović, napominjući da je Menadžment plan urađen „apsolutno u skladu sa evropskim principima i smjernicama UNESKO-a".
Kancelarija UNESKO-a je, po riječima Siniše Šešuma, pomogla oko izrade kompletne dokumentacije, a obezbijeđena je i dodatna tehnička pomoć.
M. MILAŠEVIĆ

Janković: Država je vlasnik svega
Gradonačelnik Milovan Janković, obraćajući se skupu, a gledajući u pravcu predstavnika Mitropolije ustvrdio je da je „država vlasnik svega". On se nešto kasnije izvinio njima zbog toga što nijesu dobili zvaničan poziv za prisustvo ovoj raspravi, izrazivši zadovoljstvo što su „ipak tu".
Gojko Perović se u svom obraćanju osvrnuo na prvu gradonačelnikovu konstataciju, rekavši da su njihove kritike izradi dokumenta upućene sa aspekta korisnika, „pa i vlasnika, ukoliko Jankovićeva primjedba nije svojevrstan dekret".
– Sve što je na Cetinju državno, ostaje državno! Što se tiče drugih primjedbi, prvi sam se suprotstavio ministarstvu, govoreći da je vrijeme predviđeno za javnu raspravu izuzetno kratko, a smatram i da se u svemu tome treba razdvojiti istorijsko jezgro od ostalih djelova grada. Na Cetinju niko ništa nije napravio preko 50 godina, pa se to ne može ispraviti za kratko vrijeme. Predložio bih da napravimo još jednu ovakvu raspravu, gdje bi sagledali sve mogućnosti što bolje zaštite starog jezgra prestonice - bilo je gradonačelnikovo reagovanje.
“Dan” 09.05.2009
Markuš: Poplave su najveći rizik za Cetinje

BIVŠI GRADONAČELNIK UKLJUČIO SE U POLEMIKU OKO NACRTA PLANA ISTORIJSKOG JEZGRA PRIJESTONICE

Cetinje – Vjerovatno da nijedan dokument do sada, koji se ticao crnogorske prijestonice, nije izazvao toliko polemike kao Nacrt Menadžment plana istorijskog jezgra Cetinja, koji je Vlada usvojila krajem prošlog mjeseca. Do sada su na račun ovog dokumenta iznijete pravne primjedbe, primjedbe na sadržaj, sastav radne grupe, trajanje javne rasprave i još mnogo toga. Jedna od primjedbi je i to što Nacrt Menadžment plana istorijskog jezgra Cetinja na adekvatan način ne tretira trajno rješenje problema odvoda poplavnih voda iz grada. Na ovom nedostatku posebno insistira nekadašanji predsjednik Izvršnog odbora SO Cetinje, a potom predsjednik Opšine od 1984. do 1990. godine, Jovan Markuš.

On navodi da u tekstu Nacrta stoji “da su poplave jedan od najvećih prirodnih rizika Cetinja“, a trebalo bi, prema mišljenju Markuša, da stoji ,, poplave su najveći potvrđeni prirodni rizik Cetinja, jer je to nesporna činjenica. Markuš smatra da je neophodno upariti projekat postojećeg urbanističkog plana istorijskog jezgra i odavno usvojenog projekta trajne zaštite Cetinja od poplava.
- Nažalost, kao da se niko u posljednjih 20 godina nije ozbiljno bavio ovim problemom. Najmanji je problem postojeći nezavršeni podvožnjak koji je bio iznuđeno privremeno tehničko rješenje, prije svega kao sprovodnica poplavnih voda iz Cetinjske pećine koje ugrožavaju Dvor, Arhiv, Biljardu, a i Vladin dom - kaže Mrakuš.

On dodaje da je urbanistički projekt koji je bio završen prije poplave 1986. predviđao drugačije rješenje za ovaj dio istorijskog jezgra.
- Najlakše je zatrpati podvožnjak, koji se i meni estetski ne dopada, ali prije toga bi trebalo riješiti problem Cetinjske pećine, iz koje je čitavim profilom izlazi ista količina vode koliku je primao ponor u Donjem polju, i realizovati projekt trajne zaštite od poplava koji zahtijeva veliki novac- objašnjava Markuš.

On ponavlja da eventualna poplava ne bi ugrozila samo postojeće objekte u istorijskom jezgru već i one koji će se izgraditi u kontakt zoni.
- Čak i u gornjem dijelu grada smo se sreli sa istim problemom. Na primjer, u depou Centralne biblioteke Crne Gore je propala vrijedna građa, iz prostog razloga jer je izgrađen u podzemnom potoku koji se aktivira u ekstremnim vremenskim uslovima. Drugim riječima, problem zaštite od poplave je prvi prag koji treba preći na ukupnoj zaštiti istorijskog jezgra Cetinja - kaže Markuš.
On zaključuje da je to tehnički dosta komplikovan problem i da se njim mogu baviti samo vrhunski stručnjaci iz raznih oblasti.
D.J.
10.05.2009. “Vijesti”

PRAVOSLAVNA CRKVA PREDLOŽILA DA SE ODLOŽI USVAJANjE MENADžMENT PLANA ISTORIJSKOG JEZGRA PRESTONICE
Nema odluke bez Mitropolije
~Nijednom riječju ne pominje se veoma aktivan bogoslužbeni život Pravoslavne crkve, kako se to ispravno navelo kada je riječ o Rimokatoličkoj crkvi, ocjenjuje Mitropolija
~Nijednom riječju ne pominje se veoma aktivan bogoslužbeni život Pravoslavne crkve, kako se to ispravno navelo kada je riječ o Rimokatoličkoj crkvi, ocjenjuje Mitropolija
su dostupni javnosti opremljeni neadekvatnim mobilijarom, Mitropolija je saopštila da je kompletne radove na sanaciji i rekonstrukciji poslije zemljotresa vodio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, pa i projekat adaptacije i opremanja Riznice. Autori enterijera, koncepta i sinopsisa su bili stručnjaci Zavoda i Muzeja Cetinje.
Mitropolija smatra da, govoreći o istorijatu Vlaške crkve i ne isključujući realnu mogućnost da su je podigli Vlasi, ne bi bilo mudro ignorisati narodno predanje o njenoj izgradnji, prema kojem su ovu svetinju podigli sinovi Ivana Borojevića -Starovlaha, koji su sredinom 15. vijeka iz Starog Vlaha sa padina Zlatibora, doselili u Cetinjsko polje.
Pored navoda da su u crkvi na Ćipuru pohranjeni posmrtni ostaci kralja Nikole i kraljice Milene, prema sugestijama Mitropolije treba istaći da je u njoj grobnica Ivana Crnojevića, prvog gospodara Crne Gore, čiji se zemni ostaci u posljednjih 20 godina protivpravno i necivilizacijski sele od jednog do drugog cetinjskog podruma.
Nezamislivo je, kaže se, da u Radnoj grupi za izradu Menadžment plana nije bilo predstavnika Mitropolije, "koja je vlasnik i korisnik nekoliko najznačajnijih objekata u Istorijskom jezgru Cetinja ".
- Arhimandrit mr Luka Anić, iguman Cetinjskog manastira u proteklih 15 godina, inače, po obrazovanju istoričar umjetnosti, svakako bi zadovoljio i onaj kriterijum o učešću relevantnih stručnjaka u radu pomenute grupe. Ako ovome dodamo da u radnim tijelima za izradu Menadžment plana nema prof. dr Svetislava Popovića, arhitekte, jednog od autora Urbanističkog projekta Istorijskog jezgra Cetinja, prof. dr Arsenija Vujovića, građevinskog inženjera, vođe tima za ocjenu i izbor Projekta za odvođenje poplavnih voda sa Cetinja, Dragana Markovića, prostornog planera, koji je učestvovao u donošenju svih važnih planskih dokumenata vezanih za Cetinje i Predraga Vukića, profesora-arhiviste, koji najbolje poznaje sadržaj i stanje svih arhiva na Cetinju, nije teško primijetiti da je na startu napravljena greška da se, na najbolji način, ostvari postavljeni cilj.
Smatramo da grešku treba ispraviti i da prije donošenja teksta Predloga Menadžment plana Cetinja treba neizostavno uključiti i pomenute relevantne stručnjake - navodi se u sugestijama koje je dostavila Mitropolija.
S.P.

Javnost o Nacrtu menadžment plana
Okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu menadžment plana Cetinja biće organizovan danas u 13 sati u svečanoj sali Skupštine prestonice. Biće organizovana prezentacija Nacrta menadžment plana Cetinja, a na okruglom stolu učestvovaće članovi Koordinacionog tima i Radne grupe za njegovu izradu, kao i predstavnici kancelarije UNESKO BRESCE iz Venecije. Tim povodom Ministarstvo kulture, sporta i medija uputilo je javni poziv građanima, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, glavnom gradu, prestonici i opštinama, strukovnim udruženjima, političkim strankama, sindikatima, vjerskim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organizacijama i zajednicama da se uključe u javnu raspravu.

- Vlada Crne Gore usvojila je Nacrt menadžment plana Cetinja na sjednici održanoj 23. aprila i dokument je istog dana stavljen na javnu raspravu koja će trajati do 13. maja - navode u Ministarstvu kulture, sporta i medija.
M.M.
Prvo zakon o kulturnim dobrima
u Mitropoliji, treba da odgovore koji zakon ili pravni akt ovlašćuje Ministarstvo kulture, sporta i medija da bude nosilac izrade Menadžment plana, zašto je rok za javnu raspravu tako rekordno kratak, kao i na kakvom zakonskom utemeljenju se promovišu ciljevi Menadžment plana i određuje sastav državnih organa koji će nadgledati i sprovoditi njegove stavke.
Pravni savjet Mitropolije pita se, takođe, zašto Vlada donosi zaključke iz onih oblasti koje već imaju važeći zakon i ističe da je prethodno trebalo usvojiti Zakon o kulturnim dobrima Crne Gore, na osnovu kojeg bi se kasnije radio Menadžment plan.

Izbjeći upotrebu političkih kvalifikacija
Upotrebu političkih kvalifikacija na račun istorijskih zbivanja iz devedesetih godina prošlog vijeka, izricanje osude na račun zvanične politike Republike Srbije, veličanje političke misije Liberalnog saveza i i osude Podgoričke skupštine, Mitropolija je ocijenila krajnje neprimjerenim, nepotrebnim i štetnim, dodajući da je mišljenje o tim događajima podijeljeno i u javnosti i u istorijskoj nauci.

Bogorodici Filermosi nije mjesto u Plavoj kapeli
Tekt koji govori o istorijatu tri svetinje - ruke svetog Jovana Krstitelja, čestice Časnog krsta, ikone Bogorodice Filermose - prema ocjeni Mitropolije, nepotpun je i neprecizan. kako se tvrdi, sakriven je podatak da su se, do uzimanja svetinja iz manastira Ostrog 1952. godine, one, voljom njihovog zakonitog vlasnika, što je i napisano u zapisniku o njihovom privremenom oduzimanju 1952. godine, nalazile u posjedu Ostroškog manastira, odnosno Pravoslavne crkve.
- Konstatacije o Plavoj kapeli u Narodnom muzeju u najmanju ruku
su diskutabilne, a što je najvažnije, dosadašnje postojanje tog objekta u kome se nalazi ikona Majke Božije, privremeno ustupljena Muzeju, nije se pokazalo opravdanim. Čak su i brojni vjernici rimokatolici iz inostranstva, članovi Malteškog reda iskazivali svoje čuđenje oko toga što se jedna ikona ne nalazi u crkvi, već u improvizovanom umjetničkom prostoru - navela je Mitropolija.
“Dan” 08.05.2009.

NA CETINjU JUČE ODRŽAN OKRUGLI STO O NACRTU MENADŽMENT PLANA ISTORIJSKOG JEZGRA PRIJESTONICE
Dokument neophodan, odlučujuće zalaganje Cetinjana
Cetinje, 8.maja- U organizaciji ministarstva kulture, sporta i medija danas je na Cetinju održan okrugli sto o nacrtu menadžment plana istorijskog jezgra Cetinja. Menadžment plan namijenjen je zaštiti, očuvanju i razvoju istorijskog jezgra Cetinja, kao multifunkcionalnog organizma, sa kulturnim, političkim, javnim, stambenim i ekonomskim aktivnostima, kao i ustanovljavanju efikasnog sistema upravljanja, zaštite, valorizacije i promocije kulturne baštine crnogorske prijestonice.
- Ovakav dokument bio je nužan i prema njemu se svi moramo odgovorno odnositi, smatra ministar kulture Branislav Mićunović i dodaje da se plan, u nekim parametrima, poklapa sa zakonom o kulturnim dobrima. Mićunović je naglasio da se planira i sticanje spomeničke rente koja i nije tako simbolična, a bila bi korištena za održavanje spomenika. U ime kancelarije UNESKO BRESCE u Veneciji obratio se Siniša Šešum, napominjući da, iako UNESKO pomaže izradu dokumenta koji Cetinje treba da uvede i pod zaštitu UNESKO-a, ta odluka zavisiće od zalaganja samih Cetinjana. Nacrt menadžment plana Cetinja prezentovala je Lidija Ljesar, koordinator procesa izrade plana. U skoro tročasovnoj diskusiji, većina diskutanata saglasila se da je trajanje javne rasprave od 23. aprila do 13. maja, izuzetno kratko, ako se zna značaj dokumenta za očuvanje kulturne baštine Cetinja, koja je, u suštini, srce kulturne baštine Crne Gore. Zvezdan Folić smatra da „nije logično da tri relikvije o kojima se najviše govori u samom planu (Čestica Časnog krsta, Ruka Svetog Jovana Krstitelja i ikona Filermosa) koje i nijesu crnogorskog porijekla, budu prioriteti u odnosu na Orlov krš ili Svetog Petra Cetinjskog“. Gojko Perović, rektor Bogoslovije Sveti Petar Cetinjski, kritički se osvrnuo na sastav koordinacionih tijela, jer „ako je izrada menadžment plana Cetinja imala cilj da okupi sva pravna i fizička lica na lokalnom i nacionalnom nivou, nezamislivo je da u njoj nema predstavnika Mitropolije crnogorske-primorske“. Na primjer, arhimandrit mr Luka Anić, koji je istoričar umjetnosti i jedini iguman manastira sa tim zvanjem, zadovoljio bi kriterijum o učešću relevantnih stručnjaka u radu grupe. Predrag Malbaša se osvrnuo na činjenicu da tri svetinje nijesu pravno zaštićene, kao i da se mora ispitati njihova autentičnost. Jovan Markuš je naglasio da je neophodno što hitnije rješavanje trajne zaštite od poplava, jer izlivanjem vode iz Cetinjske pećine, kao u februaru 1986, direktno je ugroženo istorijsko jezgro Cetinja.
“Pobjeda” 09.05.2009. J.Đukanović

Javna rasprava o istorijskom jezgru Cetinja
24.04.2009 “Pobjeda”
Nacrt menadžment plana istorijskog jezgra Cetinja, sa Programom javne rasprave, danas je usvojila Vlada, kazala je nakon sjednice rukovodilac procesa izrade menadžment plana istorijskog jezgra Cetinja Lidija Ljesar. Javna rasprava o ovom navrtu trajaće do 13. maja. Nacrt plana sadrži identifikaciju, opise i menadžment svih aspekata Istorijskog jezgra, koje je zbog svojih izuzetnih vrijednosti definisano kao spomenik kulture prve kategorije.Glavni cilj je da zaštiti, valorizuje i promoviše vrijednosti kulturne i prirodne baštine, odnosno obezbijedi djelotvornu zaštitu i uspješno upravljanje zaštićenom urbanom cjelinom. Kao strateški plan, koji prevashodno postavlja okvir za integralno upravljanje, ovaj projekat doprinosi boljem razumijevanju Istorijskog jezgra, promoviše resurse kulturne baštine i njihovo korišćenje kao potencijal za napredak lokalne zajednice i njenih građana. Programom javne rasprave o Nacrtu plana upućen je javni poziv svim građanima, stručnim i naučnim institucijama, kao i drugim zainteresovanim organizacijama i zajednicama da svoje primjedbe i sugestije dostave Ministarstvu kulture, sporta i medija.
24.04.2009 “Pobjeda”

Poziv na javnu raspravu o Menadzment planu Cetinja i Nacrt Menadzment plana

Ministarstvo kulture, sporta i medija daje na javnu raspravu Nacrt menadžment plana
istorijskog jezgra Cetinja i upućuje javni poziv građanima, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, glavnom gradu, prijestonici i opštinama, strukovnim udruženjima, političkim strankama, sindikatima, vjerskim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organizacijama i zajednicama
DA SE
uključe u javnu raspravu o Nacrtu Menadžment plana i da svoje komentare, primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt zakona dostave Ministarstvu kulture, sporta i medija, na adresu: Podgorica, Vuka Karadžića broj 3, fax: 020/231-547 ili e-mail: lidija_ljesar@min-kulture.mn.yu; kabinet@min-kulture.mn.yu
Javna rasprava o Nacrtu Menadžment plana će trajati od 23. aprila do 13. maja 2009. godine.

PROGRAM
JAVNE RASPRAVE O NACRTU MENADŽMENT PLANA
ISTORIJSKOG JEZGRA CETINJA

I Javna rasprava o Nacrtu Menadžment plana Istorijskog jzegra Cetinja trajaće 20 dana od dana objavljivanja Nacrta Menadžment plana na web sajtu Ministarstva kulture, sporta i medija.

II Javna rasprava se organizuje na sljedeći način:
1) stavljanjem Nacrta Menadžment plana na web site Ministarsva kulture, sporta i medija i upućivanjem javnog poziva građanima, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, Glavnom gradu, Prijestonici i opštinama, strukovnim udruženjima, političkim strankama, sindikatima, vjerskim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organizacijama i zajednicama da se uključe u javnu raspravu i daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na tekst Nacrta Menadžment plana;
2) dostavljanjem Nacrta Menadžment plana na mišljenje UNESCO-u;
3) organizovanjem okruglog stola o Nacrtu Menadžment plana, uz učešće domaćih i međunarodnih eksperata.

III Javnu raspravu će sprovesti Ministarstvo kulture, sporta i medija.

IV Zainteresovani subjekti mogu svoje komentare, mišljenja, primjedbe i sugestije dostaviti u pisanoj ili elektronskoj formi Ministarstvu kulture, sporta i medija, putem pošte na adresu: Podgorica, Vuka Karadžića broj 3, fax: 020/231-547 ili e-mail: lidija_ljesar@min-kulture.mn.yu; kabinet@min-kulture.mn.yu

Prijedlog
Vlada Crne Gore, na sjednici od 23.04. 2009. godine, razmotrila je Nacrt Menadžment plana Istorijskog jezgra Cetinja i Program javne rasprave o Nacrtu ovog Menadžment plana, koje je dostavilo Ministarstvo kulture, sporta i medija i, s tim u vezi, donijela
sljedeće

Z A K LJ U Č K E
1. Utvrđuje se Nacrt Menadžment plana Istorijskog jezgra Cetinja i Program javne rasprave o Nacrtu ovog Menadžment plana.
2. Nacrt Menadžment plana Istorijskog jezgra Cetinja stavlja se na javnu raspravu koja će trajati 20 dana od dana objavljivanja Nacrta Mendžment plana na web sajtu Ministarstva kulture, sprota i medija.
3. Zadužuje se Ministarstvo kulture, sporta i medija da Javnu raspravu o Nacrtu Menadžment plana organizuje u skladu sa Programom javne rasprave i da, nakon toga, Vladi dostavi Prijedlog Menadžment plana Istorijskog jezgra Cetinja, sa Izvještajem o javnoj raspravi.

Najava: Okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu Menadžment plana Cetinja

Okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu Menadžment plana Cetinja biće održan u petak, 8. maja, u 13.00 sati, u svečanoj sali Skupštine Prijestonice Cetinje.

Na Okruglom stolu biće održana prezentacija Menadžment plana Cetinja, a učestvovaće članovi Koordinacionog tima i Radne grupe za izradu Menadžment plana Cetinja, kao i predstavnici kancelarije UNESCO BRESCE iz Venecije.

Vlada Crne Gore usvojila je Nacrt Menadžment plana Cetinja na sjednici održanoj 23. aprila 2009. godine, i dokument je istog dana stavljen na javnu raspravu, koja će trajati do 13. maja 2009. godine.

Ministarstvo kulture, sporta i medija uputilo je javni poziv građanima, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, glavnom gradu, prijestonici i opštinama, strukovnim udruženjima, političkim strankama, sindikatima, vjerskim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organizacijama i zajednicama da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu Menadžment plana Cetinja.

U TOKU IZRADA MENADžMENT PLANA CETINjA

Kontinuitet kulturne tradicije

Menadžment plan biće zasnovan na podacima iz nacionalnih strateških dokumenata, analiza, izvještaja kao i mnogobrojnih bibliografskih jedinica. Međutim, za neke od tema i oblasti koje će biti tretirane Menadžment planom nedostaju relevatni podaci i informacije

Cetinje,13.januara-Najznačajnije institucije iz oblasti kulturne baštine Crne Gore, smještene su na Cetinju pa stoga predstavlja naučni potencijal za istraživanja u oblasti istorije, arheologije, arhitekture, etnologije, istorije umjetnosti. Balansirano upravljanje, valorizacija kulturne baštine i dobra upotreba, garancija su održivog razvoja Cetinja. Prirodno je, istorijske, urbanističko - arhitekstonske i kulturno umjetničke vrijednosti Cetinja se međusobno prožimaju i uslovljavaju čineći neraskidivo jedinstvo. Zbog tih karakteristika istorijsko jezgro Cetinje je 16. juna 1978. godine, proglašeno za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Zbog prožimanja graditeljskih ostvarenja i prirode, Cetinje može predstavljati kategoriju kulturnog pejzaža, u kome su neraskidivo povezani istorija, kontinuitet kulturne tradicije, društvene vrijednosti i težnje.

Potreba za izradom Menadžment plana proistekla je iz ocjene stanja kulturne baštine istorijskog jezgra Cetinja i njegove nedovoljne valorizacije, posebno ako se uzme u obzir, da je upravo u kulturnoj baštini prepoznat glavni razvojni i ekonomski resurs ovog grada. Izrada Menadžment plana Cetinja ima za cilj da okupi sve pravne i fizičke subjekte na lokalnom i nacionalnom nivou koji će svojim znanjem i iskustvom, doprinijeti pronalaženju zajedničke vizije za razvoj grada. Glavni cilj Menadžment plana je da valorizuje, zaštiti i promoviše vrijednosti kulturne i prirodne baštine Cetinja, kaže Lidija Ljesar iz Ministarstva kulture, inače kordinator procesa izrade plana. Za postizanje tog cilja Menadžment plan će dati viziju urpavljanja zaštićenim područjem za višegodišnji period, smjernice za njenu realizaciju, iskazane kroz opšte ciljeve i predložene programe aktivnosti, sa prepoznatim mehanizmima i nosiocima aktivnosti, rokovima za njihovu implementaciju, kao i mehanizmima monitoringa. Nacrt plana, kaže Ljesar, biće završen do 15. aprila ove godine, nakon čega će biti predat Vladi Crne Gore, UNESKO kancelariji u Veneciji i prijestonici Cetinju. Planirano je da nakon pribavljenih mišljenja bude obavljena i priprema Predloga Menadžment plana na usvajanje Vladi. Ovaj veoma važan dokument biće prezentiran tokom juna na Cetinju za vrijeme održavanja Predsjedničkog samita. Inače, Ljesar ističe da su pripreme za pristupanje procesu izrade trajale skoro godinu dana, zbog usaglašavanja sa standardima UNESKO-a kako bi se na taj način obezbijedila i finansijska pomoć.

Razumijevanje i uvažavanje istorijskih, kulturnih i prirodnih vrijednosti Cetinja, preduslov je za izradu i donošenje Menadžment plana, kao i za njegovo sprovođenje kroz donošenje konkretnih i efektivnih menadžmentskih odluka. To će pomoći da ovaj istorijski grad, po mišljenju mnogihu međunarodnih i ovdašnjih eksperata, grad harmonične integracije urbane cjeline i prirodnog okruženja s jedne srane,i odlične geografske pozicije s druge strane, bude zaštićen za buduće generacije i da se ovom lokacijom ispravno upravlja u kontekstu njegove egzistencije kao područja sa širim vrijednostima. Proces izrade Menadžment plana Cetinja zaniva se na iskustvima izrade Menadžment plana Kotora, koji je rađen po preporukama eksperata UNESKO-a i ICROM-a, kao i pozitivnim iskustvima drugih zemalja prilikom izrade planova urpavljanja za mjesta kulturne baštine. Menadžment plan Cetinja biće zasnovan na podacima iz nacionalnih strateških dokumenata, analiza, izvještaja kao i mnogobrojnih bibliografskih jedinica. Međutim, za neke od tema i oblasti koje će biti tretirane Menadžment planom nedostaju relevatni podaci i informacije. Prepoznavanje nedostataka u postojećim strateškim dokumentima i preporuka za njihovu doradu ili izradu novih biće jedan od zadataka ovog dokumenta, radi unapređenja budućeg razvoja Cetinja.

Uvid u stanje i probleme
Do sada nije urađen Menadžment plan za istorijsko jezgro Cetinja, kojim bi se cjelovito definisala zaštita, valorizacija i upravljanje ovim prostorom. U nekim djelovima Cetinje stepen urbanizacije je dostigao granicu, čijim prelaskom bi vrijednosti, zbog kojih je područje zaštićeno kao kulturna baština od izuzetnog značaja, moglo biti ozbiljno ugroženo. U traganju za rješenjima koja će obezbijediti sigurnu budućnost bilo bi potrebno da se svi resursi razmatraju u zajedništvu, a ne pojedinačno od jednog do drugog slučaja. To će omogućiti da se stekne cjelovit uvid u stanje i probleme koje treba riješiti.Programe revitalizacije bi valjalo raditi za cijeli raspoloživi graditeljski fond jer će se uporednom analizom prostornih mogućnosti i funkcinalnih potreba postići najpovoljnije zoniranje i međusobni odnos planiranih namjena.

O.U. "Pobjeda", 14.01.2009

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

DA LI SE TAJ PLAN SADA IMPLEMENTIRA DA LI GA JE IKO VIDIO

3:28 PM  

Post a Comment

<< Home