Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Thursday, December 25, 2008

HOTEL U CENTRU CETINJA - Nikola Tula Vulićević


Kao stari Cetinjanin i čovjek koji je dosta putovao, smatram da je Cetinju, iz više razloga, potreban hotel u strogom centru grada. U tom smislu, predlažem, vlasniku objekta u kojem je nekada bila upravna zgrada „Trgoprometa“ da dobro razmotri moju ideju o adaptaciji u navedene svrhe jer se ovaj objekat nalazi na idealnom mjestu, između Njegoševe ulice i Balšića pazara, a ima dosta svjetlosti što mu daje posebnu dimenziju.

Ubijeđen sam da bi realizacija ove ideje bila od koristi i vlasniku objekta i Cetinju.

SPECIJALISTIČKE MEDICINSKE AMBULANTE U HOTELU "GRAND"

Cetinje bi moglo da se uredi da bude jedan prelijepi mali grad. Ono je idealno za male hotele (motele, pansione) kojih bi trebalo da ima što više. Razmišljajući o, za cetinjske prilike, grandioznom hotelu "Grand" koji i pored dosta uspjelog arhitektonskog rješenja, čini mi se da nije "cetinjski" (mi Cetinjani volimo da su nam svi najvažniji sadržaji u strogom centru - praktično "na ulici"), sve sam više ubijeđen da bi u jednom "krilu" ovog hotela,

trebalo otvoriti privatne specijalističke ambulante za pružanje medicinskih usluga koje se ne izvode nigdje u Crnoj Gori.
Evo jedan konkretan primjer:
U zadnje pola godine, nekoliko Cetinjana je išlo u Njemačku (u Bohum i Dizeldorf) gdje su uspješno operisani od Diskus hernije i to specijalnom metodom, bez upotrebe skalpela. Oni su tamo boravili po nedjelju dana, po raznim hotelima, koji su se nalazili u blizini ambulante, "ostavili" tamo po nekolike hiljade eura i vratili se zadovoljni. Pitam se, zašto tako nešto ne bi moglo da se organizuje na Cetinju?!
Na ovu temu trebalo bi razgovarati sa našim, svjetski priznatim, prof. dr Mirkom Bulajićem i siguran sam da bi on vrlo rado pomogao da se realizuje jedna ovakva ideja.

ZELENA PIJACA NA BALŠIĆA PAZARU

Nikako ne mogu da se pomirim sa lokacijom i izgledom postojeće gradske tržnice na Cetinju. Smatram da je p'jaca duša grada i da je treba vratiti na Balšića pazar gdje je nekada i bila, stim da se sada taj prostor izda na korišćenje privatniku koji bi bio dužan da taj prostor, svaki dan, u ranim jutarnjim časovima, opremi montažnim tezgama (koje bi u 12 h uklanjao), a nakon toga, cijeli trg očisti i dovede u „normalno“ stanje.

Onima koji ne vjeruju da je ovo dobar predlog a mogu uticati na ocjenjivanje ove moje ideje, predlažem da barem jedan dan, odu do Dubrovnika i pogledaju kako u centru ove balkanske metropole turizma, na popločanome trgu iza crkve Svetog Vlaha, na gore opisani način, funkcioniše njihova tržnica. U 13 h, svaki dan, ovaj trg je potpuno čist i niko ne bi rekao da se taj prostor koristi i za tržnicu...

PJEŠAČKA STAZA OD DVORA KRALJA NIKOLE DO VLADINOG DOMA

Ako neko od turista koji posjeti Dvor, poželi da vidi Istorijski i Umjetnički muzej Crne Gore, koji se nalaze u Vladinom domu, pa se uputi pješice stazom koja prolazi pored Arhiva Crne Gore, Biljarde i Bogoslovije, zaprepastiće se postojećim (dugogodišnjim) stanjem ove dosta frekventne staze, koje je po mojem mišljenju ispod svakog nivoa.

Smatram da bi trebalo što prije ovaj prostor makar upristojiti a možda bi najbolje bilo da se poploča sa kvalitetnim kamenim pločama iz „majdana“ koji se nalaze u okolini Cetinja.

Toliko od mene za ovo javljanje.
Nikola Tula Vulićević, Cetinje, 25.12.2008.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home