Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Monday, December 22, 2008

OBNOVA LOKANDE I TRG RUSKE CARICE MARIJE ALEKSANDROVNE - Svetislav Pule Vujović



OBNOVA LOKANDE

Kako se u posljednje vrijeme sve više pominje obnova „Lokande“- prvog hotela u Crnoj Gori, na mjestu đe je nekada bio, a obzirom da Cetinje već ima veliki hotel „Grand“ i nekoliko novih – malih hotela – pansiona, predlažemo da se razmotri varijanta izgradnje objekta veličine prvobitne „Lokande“,

koji bi bio isključivo reprezentativni hotel najveće kategorije, čime bi se dopunila potreba prijestonog grada za ovakvim sadržajem jer kao što je poznato, sadašnja rezidencija predsjednika Crne Gore, nema prostor za svečane ugostiteljske i ekskluzivne smještajne potrebe.

Taj objekat bi mogao da djelimično podržava prvobitnu arhitekturu „Lokande“ stim što bi dio objekta prema parku mogao da ima određena odstupanja.


TRG RUSKE CARICE MARIJE ALEKSANDROVNE



Trg ispred "Lokande" i objekta u kojemu je sada smješten studentski dom a koji je nekada bio Djevojački institut, trebalo bi popločati i dati mu ime ruske carice Marije Aleksandrovne, jer je ona bila jedini donator izgradnje zgrade Djevojačkog instituta (1871. godine – prvog ženskog srednjoškolskog zavoda u Crnoj Gori), i njegovog održavanja sve do kraja postojanja 1913. godine.

PROŠIRENJE POSTOJEĆE CESTE IZNAD "BOJANE"

Ako bi se prihvatila ideja da se proširi postojeća cesta koja vodi od velikog parkinga na starom igralištu, pored "Bojane" do izlaza na magistralu, Cetinje bi riješilo veliki problem automobilske "gužve" u gradu a posebno u istorijskom jezgru.
Obilaskom navedene maršute lako je konstatovati da za realizaciju ove ideje ne trebaju velika finansijska sredstva što bi (ubijeđeni smo) pokazao i projekat koji bi bilo potrebno napraviti.
Čitav turistički (automobilski) promet odvijao bi se ovim putem ...
Na ovaj način bi umnogome doprinijeli i boljem korišćenju navedenog parkinga tokom čitave godine.

U ime grupe građana Cetinja, Svetislav Pule Vujović
Cetinje, 22.12.2008.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home