Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Saturday, March 07, 2009

NOVI IMIDž PRIJESTONICE

OTVORENA IZLOŽBA KONKURSNIH RADOVA ZA IDEJNO URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKO RJEŠENjE UNIVERZITETSKOG KOMPLEKSA FAKULTETA UMJETNOSTI NA CETINjU


Cetinje, 6. marta - Mislim da Crna Gora treba da dobije jedan novi unverzitetski centar i da Cetinje ne bude grad fakulteta, već grad univerziteta. Ovaj projekat je prvi korak u realizaciji ideje da fakulteti umjetnosti dobiju prostor, koji je na nivou maksimuma standarda fakulteta umjetnosti u svijetu,

poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović na otvaranju izložbe konkursnih radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju. On je, na izložbi u Plavom dvorcu, rekao da je krajnje neprimjereno da se u poslanstvima nalaze fakulteti umjetnosti.

- Ta zdanja se moraju vratiti državi i prijestonici i moraju biti dio onoga što je kulturna i diplomatska stvarnost. Zato i tvrdim da se fakulteti umjetnosti u Crnoj Gori nalaze u prostorima koji su na minimumu standarda. Nova prostorna rješenja fakulteta umjetnosti će Prijestonici dati novi edukativni i kulturno- umjetnički sadržaj, kao i novo lice i novu vrijednost. Iz sve snage navijam da ova tri fakulteta postanu akademije umjetnosti, zato želim da ovi fakulteti imaju svoj rektorat i da se transformišu u univerzitet, poručio je crnogorski predsjednik.

Rektor crnogorskog Univerziteta prof. dr Predrag Miranović je naglasio da su se nakon dvadeset godina privremenog smještaja konačno stekli uslovi za trajno rješenje prostora tri umjetničke akademije.

- Za realizaciju ovog projekta od vitalnog značaja za Univerzitet Crne Gore određena je zona starog Oboda. Izbor ove ekskluzivne lokacije pokazuje koliki značaj ovom projektu pridaju najznačajnije crnogorske institucije. Ova incijativa vodi transformaciji Cetinja u univerzitetski centar, poručio je Miranović, objašnjavajući da je konkurs sproveden na zadovoljavajući način.

Prva nagrada od 15.000 eura za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju je pripala arhitekti Anđelki Badnjar iz Crne Gore.

Druga nagrada u iznosu od 7.000 eura pripala je Vladanu Stevoviću i Aleksandru Čarnojeviću studentima master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, a treća nagrada u iznosu od 3.000 eura pripala je arhitektama Branislavu Gregoviću, Ivanu Miloševiću i magistru Veljku Raduloviću iz Crne Gore.

Mr.J.
"Pobjeda" 07.03.2009

1 Comments:

Blogger born in cetinje said...

izvanredno ovakav sajt bi u CG trebao da ima svaki grad

4:57 PM  

Post a Comment

<< Home