Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Saturday, February 21, 2009

UMJETNIČKI FAKULTETI NA LOKACIJI STAROG OBODA

IZABRANO NAJBOLjE IDEJNO ARHITEKTONSKO RJEŠENjE BUDUĆEG UNIVERZITETSKOG KOMLEKSA NA CETINjU

Prva nagrada ne međunarodnom konkursu, na kojem je prijavljeno 40 radova, pripala je Anđelki Badnjar iz Crne Gore, čije rješenje, po ocjeni žirija, zadovoljava funkcionalnost, ekonomičnost, ali i očuvanje duha mjesta na kojem se objekat za umjetničke fakultete podiže. Hale nekadašnje fabrike neće biti srušene

Podgorica, 18. februar – Univerzitetski kompleks na Cetinju, u okviru kojeg će biti tri umjetnička fakulteta – Likovna i Muzička akademija i Fakultet dramskih umjetnosti gradiće se po ideji Anđelke Badnjar iz Crne Gore, koja je osvojila prvu nagradu na međunarodnom konkursu za najbolje urbanističko arhitektonsko rješenje univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti. Njeno rješenje, kako je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare, zadovoljilo je mnoge kriterijume i pri tom omogućava očuvanje duha mjesta na kojem se objekat podiže.
Druga nagrada na ovom konkursu pripala je radu autora Vladana Stevovića i Aleksandra Čarnojevića iz Srbije, a treća autorskom timu iz Crne Gore – Branislavu Gregoviću, Veljku Raduloviću i Ivanu Miloševiću. Prva nagrada vrijedna je 15.000 eura, druga 7.000, a treća 3.000 eura.

Univerzitetski kompleks biće izgrađen na lokaciji „Starog Oboda“, i pri tom se neće rušiti hale nekadašnje fabrike, nego će biti rekonstruisane i prilagođene novim zahtjevima. Pripreme za početak radova biće obavljene tokom godine, a novac da se dođe u fazu početka izgradnje, u iznosu od 400000 eura, obezbijeđen je kroz kapitalni budžet za 2009. godinu. Radovi na objektu počeće ili krajem ove ili početkom naredne godine.
Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Predrag Miranović podsjetio je da je inicijativa za izgradnju prijeko potrebnog kompleksa za normalno funkcionisanje umjetničkih fakulteta, potekla od predsjednika države Filipa Vujanovića. Međunarodni konkurs raspisao je državni Univerzitet, a podatak da je prispjelo čak 40 radova svakako je, kako je istaknuto, potvrda renomea institucije koja iza njega stoji.
Među radovima koji su prijavljeni 13 je bilo iz Crne Gore, 19 iz Srbije, tri iz Italije, dva iz Hrvatske, i po jedan rad iz Slovenije, Velike Britanije i SAD–a.
Predsjednica žirija za izbor najboljeg rješenja mr Nataša Đurović, inače prorektor na Univerzitetu Crne Gore, saopštila je da se u radovima posebno vodilo računa o tome kako se ponuđeno rješenje uklapa u ambijent prijestonice i lokaliteta na kojem se zgrada podiže.
- Ovim projektom Cetinje dobija šansu da trasira jedan od pravaca svog novog strateškog opredjeljenja, ka gradu žive kulturne i naučne akademske aktivnosti, šireći mogućnosti za već postojeće i dajući šansu otvaranju novih univerzitetskih sadržaja, sa mogućnošću žive međunarodne saradnje iz koje se mogu crpiti i nove ekonomske i razvojne snage. Ovo je izuzetno značajan projekat ne samo za Univerzitet i umjetničke fakultete, nego i za prijestonicu i za državu Crnu Goru, kazala je Đurović.
Sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Cetinja Mirko Stjepčević saopštio je da će se učiniti sve da se u toku ove godine stvore uslovi za realizaciju ovog projekta koji „obezbjeđuje kvalitetne i dostojne uslove za rad profesora i studenata“.
V. Šofranac
“Pobjeda” 19.02.2009.

MIRKO STJEPČEVIĆ,
sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Prijestonice
(Izlaganje na press-u organizovanom na Univerzitetu Crne Gore 18.02.2009. povodom objave nagrađenih radova.)

Prvenstveno želim da se, u ime lokalne samouprave, zahvalim Predsjedniku Crne Gore g-dinu Filipu Vujanoviću na inicijativi da se „Stari Obod“, danas funkcionalno neupotrebljiv prostor površine cca 4 ha, prenamjeni u univerzitetski kompleks koji će objediniti akademije koje egzistiraju u Prijestonici. Time bi se stvorili kvalitetni i dostojni uslovi za rad profesora, stručnog osoblja i studenata, podržavajući ujedno i razvojne smjernice Vlade, vezane za Prijestonicu, implementirane u nacionalnom prostornom planu, i razvojne planove lokalne samouprave za budući period.

Lokalna samouprava je, u okviru nadležnosti, preduzela određene aktivnosti na izradi odgovarajuće planske dokumentacije kako bi se stvorili zakonski uslovi za realizaciju ove inicijative.
Aktivnošću i drugih subjekata, a prvenstveno Univerziteta i Fakulteta likovnih umjetnosti, napravljen je kvalitetan projektni zadatak za konkurs idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja. Time su stvoreni uslovi za stručnu, transparentnu i liberalnu studiju predmetne lokacije kako bi se dobilo prikladno rješenje za navedeni kompleks. Pri tome, data je mogućnost zadržavanja pojedinih objekata u cilju očuvanja industrijskog nasljeđa, što je lokalna samouprava podržala uzimajući u obzir značaj „Obod“-a za Cetinje u proteklom periodu.

Kroz izradu Urbanističkog projekta „Stari Obod“, u okviru razrade šire zone, razmotriće se mogućnost inkorporiranja nagrađenog konkursnog rješenja u planski dokument. Planerskom analizom, ispitaće se odnos rjesenja univerzitetskog kompleksa prema kontaktnim zonama, prvenstveno prema Istorijskom jezgru i objektima u neposrednom okruženju, kao i njegovo uklapanje u planiranu saobraćajnu i infrastrukturnu matricu grada.

Sa naše strane učinićemo sve da se donošenje predmetnog Plana okonča u najkraćem vremenskom periodu kako bi se, u toku ove godine, stvorili i zakonski uslovi za njegovu realizaciju.

1 Comments:

Anonymous Zeljko Kaludjerovic said...

Kao gradjanin osjecam potrebu da se zahvalim osnivacu ovog sajta o Cetinju,a posebno za rubriku ,,Nekad i Sad" koja najbolje oslikava kako nam je malo potrebno da uljepsamo nasu okolinu,jer ona ne zavisi od onoga sto nam se desava vec od nacina na koji opazamo nas grad suocavamo se sa svim njegovim manama i vrlinama.

11:18 AM  

Post a Comment

<< Home