Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Thursday, April 02, 2009

ŽIČARA KOTOR - LOVĆEN - CETINJE, Aleksandar Saša Bogdanović

Uvodno izlaganje, povodom predstavljanja Idejnog projekta na Cetinju, 31. jula 2009. godine, Aleksandra Saše Bogdanovića,Predsjednika Nacionalnog tima za projekat Uspinjače Kotor-Lovćen-Cetinje i projekat lifta u brdu od Kotora do Kotorske tvrđave

Poštovani prijatelji,
Dame i gospodo,

Koristim priliku da pozdravim predsjednika Prijestonice i grada domaćina dr. Milovana Jankovića, predsjednicu opštine Kotor g-dju Mariju Maju Ćatović, članove Nacionalnog tima za projekta Uspinjače od Kotora do Lovćena i Cetinja i projekta izgradnje lifta u brdu od Kotora do Kotorske tvrđave San Đovani, zatim pozdravljam experte austrijske kompanije FCP, angažovane na izradi projektno tehničke dokumentacije, gospodu Eckerstorfera i Krammera sa saradnicima i sve ostale ljude angažovane na realizaciji ovog značajnog projekta. Posebno želim da pozdravim Ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori, g-dina Rauniga, i da zahvalim na njegovom doprinosu u realizaciji ovih i sličnih projekata koji su od značaja za državu Crnu Goru.

Posebno me raduje što smo danas svi ovdje i moji Cetinjani i Kotorani i svi oni, koji su u prethodnom periodu dali puni doprinos afirmaciji ova dva projekta i njihovoj kvalitetnijoj i efikasnijoj realizaciji. Kada ovo kažem, naravno, cijenim jako važnim da podsjetim da smo na projektima, koje danas predstavljamo javnosti, počeli da radimo novembra 2005. godine. Imali smo jednu sjajnu ideju, projekat koji je zamišljen na način da poveže Cetinje sa Kotorom, čime Cetinje praktično dobija status primorskog grada i da se konačnom realizacijom ovog projekta, valorizuju i afirmišu sve one vrijednosti koje Prijestonica ima, u kulturnom, društvernom i istorijskom smislu. Istovremeno, ovim projektom, stvorili bi se uslovi za dolazak novih posjetilaca na ovom prostoru, koji bi trasirali put ka bogaćenju postojećih sadržaja i stvaranju nove turističke infrastrukture, čime bi se stvorila pretpostavka upotpunjavanja sveukupnog potencijala, bogatstva lokalnog pejzaža, životne sredine i novih kulturnih sadržaja koji bi bili u funkciji ovog projekta.

U septembru 2006. godine, zajedno sa kompanijom OAR iz Austrije, donacijom Vlade Austrije urađene su tri Predfizibiliti studije, koje su bile uslov da se krene u izradu Studija izvodljivosti i Studija procjene uticaja na životnu sredinu. Odmah nakon toga, početkom 2007. godine, krećemo u izradu još šest studija koje su preciznije dale kalkulacije efikasnosti, detaljnu tehničku izvodljivost, kao i odgovore na opravdanost i održivost projekta i nakon njihovog završetka u junu 2008. godine, krećemo u ozbiljniju fazu realizacije ovih projekata raspisivanjem međunarodnih javnih tendera za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Nakon urađenog projektnog zadatka, Direkcija javnih radova 27.01.2009. godine raspisuje tender, a 10. marta donosi odluku o dodjeli ugovora kompaniji FCP iz Beča, koja ima visoko stručno i profesionalno iskustvo u projektovanju ovakvih i sličnih poslova. Ugovor o izradi tehničke dokumentacije izmedju Vlade CG i kompanije FCP potpisan je 30. aprila 2009. godine, pri čemu je definisan rok od 6 mjeseci za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta. Vlada CG je za ovu namjenu opredijelila sredstva u iznosu od 662.000,00 €.

Ista kompanija pobjeđuje i na raspisanom tenderu za projektovanje lifta u brdu od Kotora do Tvrđave San Đovani. Ugovor između opštine Kotor i kompanije FCP potpisan je istog dana, dakle 30. aprila i takođe definisan rok od 6 mjeseci za završetak glavnog projekta. Za projektovanje lifta u Brdu opština Kotor je uzdvojila 501.000,00 €. Ovome je prethodilo sondiranje/bušenje stijena i ispitivanje stijenske mase, za čiju namjenu je opština Kotor izdvojila oko 150.000,00 €. Već je urađen Projekat inženjersko-geoloških istraživanja i ispitivanja. Kako ni lift u brdu, kao ni Uspinjača, ne može postojati bez dodatne turističke ponude, do 15. avgusta ove godine, opština Kotor će raspisati i tender za dodjelu koncesije na objekte i sadržaje tih objekata koji će se naći u budućoj ponudi na tvrđavi San Đovani. Na taj način lokacija se u cjelosti čini pristupačnom svim zainteresovanim turistima, a ponuda komplementarnijom, čime se stvaraju osnovni uslovi za bolje iskorišćenje postojećeg turističkog potencijala.

Realizacija oba projekta, odvija se shodno utvrđenoj dinamici, što potvrđuje i današnja prezentacija idejnog rješenja, nakon čega nastavljamo sa izradom glavnog projekta, čiji završetak očekujemo do kraja novembra o.g. Nakon toga raspisaćemo tender za izgradnju Uspinjače i lifta u brdu, koja će trajati od 6-8 mjeseci.

Projekat Uspinjače predstavlja šansu za povezivanje Cetinja sa Bokom Kotorskom, Nacionalnim parkom Lovćen i Njegoševim mauzolejom, na jedan savremen i turistički bogat, ali istovremeno jako atraktivan način. U pogledu turizma, ova Uspinjača ne samo da će predstavljati centralni projekat za područje Cetinja i Bokokotorskog zaliva, već i za državu Crnu Goru. To će biti jedinstvena turistička ponuda za domaće i strane goste, najduža i najveća žičara na Jadranu, sa nevjerovatnim pogledom na zaleđe crnogorske obale, čime bi Crna Gora potvrdila svoju konkurentsku prednost u oblasti Mediterana.

Uspinjača na trasi Cetinje-Lovćen obezbijediće bolju pristupačnost kulturnoj baštini i Nacionalnom parku, i omogućiće posjetiocima da uživaju u prekrasnom pejzažu I prirodi ovog područja, sa zaštićenim biodiverzitetom. Svakako, nudi i novo iskustvo vožnje uspinjačom, dovodeći turiste direktno sa obale u planinsko područje na visini od 1657 m, korišćenjem bezbjednog sistema atraktivnih, savremenih gondola, koje će se postaviti duž trase od Kotora do Cetinja.

Vizija razvoja turizma u Crnoj Gori shodno Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, bazira se na stvaranju održivog kvalitetnog turističkog proizvoda koji je konkurentan u međunarodnim okvirima i strateškom cilju da Crna Gora postane lider na tržištu Mediterana u oblasti turizma zasnovanog na prirodi.

Imaćemo dvije polazne stanice, na Cetinju I Kotoru I dvije međustanice na lokacijama Ivanova korita i Kuk. Kao što sam na prethodnim prezentacijama govorio, uspinjača sama po sebi nije dovoljna. Ovaj projekat će predstavljati značajan doprinos širenju lokalne turističke infrstrukture, obzirom da se turizam smatra ključnom privrednom granom u prihodima koje ostvaruju lokalne zajednice. Izgradiće se dodatni sadržaji na svakoj polaznoj i međustanici, kako bi budući posjetioci imali potpun doživljaj onoga što predstavlja jedna nova ponuda objekata duž čitave trase, koja će im omogućiti da tokom cjelodnevnog boravka uživaju u širokom spektru sadržaja, i budu dio ambijenta koji će predstavljati najposjećeniju turističku destinaciju u Crnoj Gori i šire. Tu svakako mislim na jednu komplementarnu ponudu, koja će podrazumijevati izgradnju restorana, kafeterija, info punktova, izgradiće se i staza za bicikliste i pješake, golf tereni, igrališta, suvenirnice, već sada imamo sjajan avanturistički park na Lovćenu, osmislićemo i neke dodatne kulturne sadržaje, i time omogućiti adekvatan programski sadržaj, koji će u perspektivi bogatiti svoju ponudu.

Dakle, jedan važan projekat koji bi mogao da se završi relativno brzo i koji bi, vjerujem, promijenio ukupnu sliku Cetinja, dajući mu sadržaj turističke destinacije, koja bi, kroz prezenatciju istorijskih vrijednosti i vrijednosti Nacionalnog praka, promijenila imidž i dala novo lice Prijestonice.

I na kraju, koristim priliku da vam se svima još jednom zahvalim na podršci u realizaciji ovog posla, sa željom da već naredne godine osjetimo benefite, koji će proisteći realizacijom ovih Projekata.

Danas su sa nama i predsjednik opštine Čajetina, predsjednik Skupštine opštine Čajetina, kao i potpredsjednik opštine Herceg Novi, koji su željeli, da danas, zajedno sa nama, podijele iskustva vezana za ovaj Projekat. Ja ih ovom prilikom pozdravljam i svima vama zahvaljujem na pažnji, a sada dajem riječ, izvršnom direktoru kompanije FCP iz Beča, gospodinu Christianu Eckerstorferu.

ŽIČARA DO 2011.

PREZENTACIJA DUGO NAJAVLJIVANOG PROJEKTA U CRNOGORSKOJ PRIJESTONICI

Cetinje – Svi ljubitelji dobrog pogleda i uzbudljivijeg vida vožnje, ove dvije stvari moći će uskoro da spoje u jedno. Takvo zadovoljstvo pružaće im vožnja žičarom, dugom 15 kilometara, na relaciji od Cetinja, preko Ivanovih korita, do Kotora, koja će trajati 45 minuta. Riječ je o kružnoj žičari sa jednom trakom i osam gondola. To je rezime jučerašnje prezentacije projekta žičare Cetinje-Kotor, koja je održana u prijestonici.
Prikazan je i projekat lifta u brdu koji vodi od Kotora do tvrđave San Đovani. Vrijeme putovanja liftom, kroz tunel dužine 250 metara, trajaće oko dva minuta.
Za ta dva projekta biće potrebno oko 40 miliona eura. Projektanti predviđaju da će žičara koštati oko 28 milona eura, a lift u brdu između sedam i 10 miliona eura.

Kako je rečeno, oba posla trebalo bi da budu završena do kraja sljedeće godine.
Prezentaciju projekata uradio je njihov rukovodilac iz austrijske firme FCP, Kristijan Kramer, koji je kazao da je ta firma na početku rada angažovala avion, koji je nadlijetao čitav teren, kako bi uradili fotografije trase buduće žičare.
Kramer je pojasnio da je, u stvari, riječ o dvije trase - jedna je relacija Cetinje - Ivanova korita, a druga od Ivanovih korita, preko Kuka, do Duba u Kotoru. Obje trase su praktično iste dužine, veće od sedam kilometara, ali je druga relacija od Duba prema Ivanovim koritima, teža zbog veće razlike u nadmorskim visinama.

Cijela žičara će imati pogon od tri motora, biće smještena na sedamdesetak stubova, koji će biti postavljeni na rastojanju od 200 metara, od čega će najviši biti na 40 metara.
Početna stanica nalazi se pored Ljetnje pozornice na Cetinju i, kako su naveli projektanti, predstavlja najveći izazov u radu.
“Stanica se nalazi u predjelu koji je okviru granica moguće zaštite UNESCO-a. Zbog toga je bilo potrebno uraditi projekat, koji predviđa da ta stanica bude praktično nevidljiva. Posmatrač tako stiče utisak da gondole izlaze iz zemlje i kreću se ka brdu”, rekao je Kramer.
Na Cetinju će biti urađena i posebna garaža, koja će moći da primi oko 100 gondola.

Druga stanica na Ivanovim koritima biće manjeg kapaciteta, jer se nalazi na području Nacionalnog parka “Lovćen”. Ta stanica omogućava korisnicima da posjete Ivanova korita i Mauzolej, kao i da nastave vožnju ili da se vrate na Cetinje.
Treća stanica je, rekao je Kramer, najatraktivnija zbog pogleda koji se pruža sa Kuka na zaliv. Na tom krševitom terenu planirana je gradnja restorana sa, kako kaže projektant, nevjerovatnim pogledom.
Kramer je naveo i da će žičara raditi i noću, tako da će gosti moći da uživaju u pogledu, kad god to požele.
Završna stanica nalazi se u Kotoru, odnosno Dubu. Biće mnogo veća od ostalih, prvenstveno zbog parkinga koji treba da se uradi, a koji će imati kapaciteta za 50 autobusa i 250 automobila.

Kada je riječ o liftu u brdu, osim njegove dužine, jedina karakteristika je ta da se lift neće vidjeti iz Kotora.
Kako je istaknuto, oba objekta biće bezbjedna od gromova.
Predsjednik Nacionalnog tima za projekat “Žičara Cetinje- Lovćen-Kotor” i lifta u brdu, Aleksandar Bogdanović, kazao je da je još ostalo da se raspiše tender za izvođače radova, što se očekuje oko 15. avgusta.
“Rok za završetak radova je od šest do osam mjeseci. Očekujemo da će oba posla biti završena do kraja sljedeće godine”, kazao je Bogdanović.
Planirano je da se, kako je naveo, dužinom skoro cijele žičare, izgrade i prateći objekti, poput restorana, prodavnica, kafeterija, biciklističkih i pješačkih staza, golf-terena, suvenirnica, igrališta...

Karta 25 eura

“Još je rano govoriti o cijeni vožnje žičarom, mada će, najvjerovatnije, iznositi oko 25 eura. Trebalo bi da bude određenih povoljnosti za građane Crne Gore”, kazao je Bogdanović.

"Vijesti", 01.08.09
D.JOVIĆEVIĆ

PREDSTAVLJEN PROJEKAT ŽIČARE KOTOR-LOVĆEN-CETINJE

Juče je u maloj sali Prijestonice Cetinje u prisustvu predstavnika Lokalne uprave, građana i medija, predstavljen projekat Žičara Kotor-Lovćen-Cetinje a sve prisutne je pozdravio i Gradonačelnik Cetinja g-din Milovan Janković.

Koordinator nacionalnog tima koji vodi ovaj projekat a koji je od prvog dana uključen u sve aktivnosti, savjetnik predsjednika Crne Gore,

g-din Aleksandar Saša Bogdanović, upoznao je prisutne, putem elektronske prezentacije, o dosadašnjim i budućim aktivnostima na realizaciji ovoga projekta a o samom projektu, u ime firme FCP iz Beča, govorio je, takođe uz elektronsku prezentaciju, Glavni ing i rukovodilac projekta g-din Kristijan Kramer.


-Ukupna dužina trase žičare Kotor - Lovćen - Cetinje je 15 km.

Od stanice Dub u Kotoru do prve stanice, dužina trase je 4130 m.
Ovdje je uspon 40 stepeni a visina nosećih stubova je 40 metara.
Ovo je i najatraktivniji dio Uspinjače jer se duž ovog dijela, putnicima iz gondola pruža veličanstveni pogled na Boku kotorsku.

Od srednje stanice do Ivanovih korita, dužina trase je 3517 metara.

Od Ivanovih korita do Cetinja dužina trase je 7454 metra.


-Vrijeme potrebno da se pređe trasa KO-CT je oko 45 min.
(Od polazne stanice u Kotoru koja je predviđena da bude na lokalitetu Dub pa do Ivanovih korita, kružnom žičarom sa jednim užetom i sa gondolama za 6-8 osoba (oko 150 gondola) , sa kapacitetom 1000 osoba na sat (kapacitet je moguće povećati), brzinom kretanja 20 km/h ili 6m/sec, za otprilike 23 min dolazi se do Ivanovih korita a nakon presijedanja nastavljate put i za otprilike 22minuta stižete na Cetinje.

-Maximalna potrošnja električne energije je 3000 kwh.

-Cijena ovoga projekta je 28.620.000 eura i to za dio Kotor-Ivanova korita 15.620.000 a za dio Ivanova korita – Cetinje 13.000.000 eura.

-Prosječna cijena karte (u jednom pravcu) iznosiće od 20 – 30 eura po osobi.


-Gondole su pričvršćene na uže /žicu pomoću držača koji se mogu otkačiti radi bezbjednog i lakog ukrcavanja i iskrcavanja, vožnja u njima je veoma udobna a projektovane su sa jakim fokusom na posebne potrebe porodica i starijih lica

-Lokacija polazne stanice iz Cetinja je predviđena da bude u neposrednoj blizini Ljetne pozornice odnosno Velikog parkinga.

-Žičara bi po riječima Bogdanovića mogla biti operativna u drugoj polovini 2010 godine.
-Za izradu glavnoga projekta, čiji je rok 6 mjeseci, Vlada Crne Gore je krajem prošle godine opredijelila 500.000 eura a u tom roku će se izabrati i izvođač radova.

-Kao model vlasničke strukture predviđeno je da 1/3 pripane državi, 1/3 Nacionalnom parku Lovćen a 1/3 da bude privatna.

-Za firmu FCP iz Beča, osnovanu 1972 godine, koja je do sada realizovala oko 2500 projekata širom svijeta, o čemu je govorio njen direktor g-din Ekestorter, ovo je posao koji podrazumijeva jednostavnu tehničku izvodljivost, mali broj dodatnih infrastrukturnih mjera sa neznatnim negativnim uticajem na životnu sredinu, s tim što napominje da nema ekonomičnosti ovoga projekta na kratak rok (u najboljem slučaju mogu se nadoknaditi operativni troškovi).

Uz molbu svim opštinskim i državnim službama ( koje će biti uključene kako u dijelu rešavanja imovinsko-pravnih odnosa tako i u obezbjeđenju kvalitetnog napajanja električnom energijom i još niza pitanja i problema koji prate jedan ovakav posao), da se pripreme kako bi svoj dio posla uradili po predviđenom dinamičkom planu,
izražavam zadovoljstvo što je realizacija ovoga projekta, bez obzira na finansijsku krizu, veoma izvjesna i uvjerenje da je ona, iz više razloga, značajana za dalji razvoj Cetinja.
Neka je srećno!!!

(Izvještaj sa prezentacije projekta Žičara KO-LO-CT za posjetioce sajta pripremio Vesko Pejović).
Cetinje, 02.04.2009.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home