Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Tuesday, June 23, 2009

EKO PATROLE OS "LPO" - Petar Spadijer


U Cetinjskoj osnovnoj školi „Lovćenski partizanski odred“ ekološke patrole funkcionišu vec treću godinu. Patrole su sastavljene od učenika sedmog razreda, koji u svom planu nastave biologije veći dio školske godine posvećuju ekologiji i zaštiti životne sredine. Zadatak ovih patrola je monitoring stanje u gradu i saradnja sa nadležnim službama. Ove godine mladi ekolozi su se odlučili da zajednici skrenu pažnju na napuštene i urušene gradjevine, kojih u gradu ima i previše.Ovi objekti, što je nedopustivo, nalaze se ili u samom centru grada ili kraj dionica preko kojih vode turistički putevi za N.P. Lovćen. Pretstavljaju i ekološku i sanitarnu crnu tačku grada, a pored toga, i veliku opasnost zbog mogućeg urušavanja.


Rusevina zatvora Bogdanov kraj

Zatvor Bogdanov kraj-UNUTRAŠNJOST

Napustena kuća kraj puta za Lovćen

Napustena kuća u neposrednoj blizini škole

„Pogled kroz prozor“

U sledećoj etapi obići ćemo slične građevine u strogom centru grada, nedaleko od cetinjskih muzeja ili pozorišta.Kišni dani su nas omeli da to uradimo i ranije.

Crveni kartoni biće uručeni gradskim službama.


Eko-patrole OŠ „L.P.O.“ –Cetinje (2008./09.)

Petar Špadijer, profesor biologije

1 Comments:

Anonymous Mark Shkreli said...

U augustu (2009.) dva puta sam posjetio Cetinje i zatvor Bogdanov Kraj. Bio sam neprijatno iznenadjen da, skoro 65 godfina poslije zavrsetka rata, vidim rusevine gotovo usred grada (prijestonice). Ne samo da su rusevine zapustene, vec nema nijedno slovo za eventualne posjetioce da saznaju nesto o ovom zloglasnom zatvoru gdje su mongi ljudi stradali sa i bez sudjenja. Ali, posto sam se prosetao Cetnjem, postalo mi je jasno -- NEKO NE ZELI DOBRO CETINJU -- citav grad je zapusten.
Vidio sam jos jedan historijski spomenik: Bolnicu "Danilo I", koja ne izgleda bas kao pomenuti zatvor ali mu se priblizava i uskoro ce postati rusevina.
Cetinje treba da se pretvori u grad muzej, a sve rusevine da se rehabilitiraju i dokumentiraju. Ako nece vlasti, onda cetinjani se moraju pobrinuti o svom gradu ili, bloje reci, o Crnogorskom Cetinju.
Mark Shkrlei
New York

4:14 PM  

Post a Comment

<< Home