Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Sunday, April 26, 2009

JEDNA KARTA ZA SVE ZNAMENITOSTI, Danijela Jovicevic


PRIJESTONICA OVE GODINE SPREMNO DOČEKUJE TURISTE, MITROPOLIJA PREDLAŽE SARADNJU GRADU

Dobra turistička sezona i ekonomska kriza, još kada se radi o globalnoj, nikad i nigdje nijesu išle ruku pod ruku. Neće ni u crnogorskoj prijestonici, bez obzira na sve što grad nudi ili bi mogao ponuditi. Iako su ove godine turistički poslenici na vrijeme krenuli sa “sređivanjem”, očekuje se manji broj turista koji će doći da posjete Cetinje. Ipak, vjera i nada postoje. A posebno tamo gdje su po prirodi stvari i najveće – u vjerskom turizmu.
Cetinje je prošle godine posjetilo nešto više od 90 hiljada turista.

Direktor Turističke organizacije Cetinje (TOPC) Jovan Martinović kaže da ove godine zbog globalne ekonomske krize svakako očekuju smanjenje posjeta, ali ne drastično.
- S obzirom na to da se na Cetinju većinom radi o izletničkim posjetama, a država očekuje 15 do 20 odsto slabiju turističku sezonu, mi se nadamo da će taj procenat biti manji kada su posjete prijestonici u pitanju - kaže Martinović.

U Turističkoj organizaciji Cetinja kažu da je urađena prva faza turističke signalizacije, odnosno postavljanje trodimezionalnih i informacionih tabli. Planirana je nabavka i instalacija digitalnih info-punktova visoke tehnologije u svim gradovima Crne Gore. Ovi punktovi imaće direktnu internet i telefonsku vezu sa Montenegro Call centrom gdje će turistima 24 časa dnevno biti na usluzi operateri na više svjetskih jezika.
Osim izletničkog turizma, na Cetinju je svakako oduvijek bio nezanemarljiv broj onih koji dolaze da vide vjerske objekte i relikvije. U Mitropliji crnogorsko-primorskoj vjeruju da će tako biti i ove godine.
- Broj poklonika, pravoslavnih vjernika, kao i pripadnika drugih vjeroispovjesti, svih onih koji dolaze u pohode svetinjama Cetinjskog manastira, uvjek je više zavisio od stepena duhovne probuđenosti naroda, nego od ekonomske moći i stabilnosti društva. Zato ove godine očekujemo veliki broj poklonika i turista u Cetinjskom manastiru, kao i u obližnjim hramovima na Ćipuru i Vlaškoj crkvi- kaže za “Vijesti” rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.
Okosnicu cetinjske turističe ponude oduvijek su činili muzeji i Cetinjski manastir.

Tačno je da su država i crkva odvojene, ali ipak, ponekada posjetilac može steći utisak da se pomenute institucije ne nalaze u istom gradu. Perović kaže da je to definitvno jedan od ključnih problema u ponudi grada.
- Na Cetinju je, u vezi sa turističkim posjetama, još nemoguće uspostaviti prirodnu, normalnu i logičnu saradnju između Crkve i opštinskih vlasti. Ne znam zašto. Tako je malo obostranog truda potrebno da se napravi jedan sistem u kome će se posjetilac Cetinja, bilo koji gost sa strane, osjećati kao u jednoj kući, na jednom mjestu, bez obzira da li se on nalazio u Manastiru ili u Kraljevskom dvoru ili na cetinjskoj ulici- kaže Perović. On dodaje da prvenstveno misli na zajedničko informativno štivo, ali i sve ostalo.

– Potrebni su i obučeni ljudi koji neće turistima pričati jednu ideološku i političku priču u muzejima, a drugu u crkvama. Takođe mislim i na jedinstven sistem usluga, u kome bi posjetilac platio jednu kartu za sve ove objekte, svetovne i crkvene - objašnjava Perović.
On dodaje da crkva ne živi od te karte, jer vjernici ostavljaju prilog u hram, kupuju svijeće i druge crkvene stvari.
- Tako ta jedinstvene karta ne bi bila predmet spora, niti bi narušila odvojenost države i crkve, a ostavila bi utisak Cetinja kao jedinstvenog doma, jedne kuće. Mislim da bi tako moglo da se razmišlja i u pravcu ugostiteljske ponude ovog grada- precizan je Perović.
Za sada tog jedinstva nema. Zajednička karta postoji samo za sve institucije Narodnog muzeja Crne Gore. U tom “krugu posjete” crkveni objekti su odvojeni. Slično je i sa informativnim štivom kako ga naziva sveštenik Perović. Crkva ima jednu brošuru, a muzeji drugu. Tako je Turistička organizacija Cetinja za ovu godinu planirala da izradi tri nova info letka, za područje grada, Lovćena i Njeguša i Rijeke Crnojevića i lokaliteta Skadarskog jezera koji pripadaju prijestonici.

- Njima će biti obuhvaćena kompletna turistička ponuda, a štampaće se na crnogorskom i engleskom jeziku - kaže Martinović. On dodaje da će uz postojeće publikovane brošure koje su već uradili na šest svjetskih jezika imati dovoljno promotivnog materijala za ovu sezonu.
Osim brošura, muzejske jedinice i sam grad krenuli su u dodatne pripreme za turističku sezonu. Trenutno je u toku rekonstrukcija fasade Dvorca kralja Nikole. Očekuje se da bi sve moglo biti gotovo do zvaničnog početak sezone - 1. maja. Gradske službe obećale su da će početi sa sređivanjme parkova i drugih javnih površina. Međutim, u gradu u kojem imate šta vidjeti problem i dalje predstavlja odgovarajuća gradska signalizacija.

Tako, ukoliko ne znate da se na Cetinju čuvaju Bogorodica Filermosa ili ruka Jovana Krstitelja, onda ih nećete ni vidjeti, ukoliko ne odlučite da uđete u manastir ili Vladin dom. U gradu nigdje ne postoji jasan pokazatelj da se te relikvije nalaze na teritoriji Cetinja.
- Za sada ne postoji plan o nekoj vizuelnoj signalizaciji ispred manastira, koja bi posjetiocu sugerisala koje se svetinje čuvaju u manastiru i sl, ali svakako bi i to mogao biti dio jednog sveobuhvatnijeg dogovora sa opštinskim vlastima. Naše iskustvo govori da je prisustvo sveštenika u hramu prilikom dolaska poklonika dobra i dovoljna garancija da će svaki posjetilac biti upoznat sa svetinjama koje čuvamo. Ovo svakakao ne znači da bi pomenuta signalizacija bila suvišna ili neprilična - objašnjava Perović.
D.JOVIĆEVIĆ
Dnevni list “Vijesti” 26.04.2009.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home