Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Thursday, September 17, 2009

KONSTITUISAN SENAT PRIJESTONICE

KONSTITUTIVNA SJEDNICA SENATA PRIJESTONICE

Predsjednik Branko Vujović
Cetinje 16. septembra- Ministar ekonomije Branko Vujović, jednoglasno je izabran za predsjednika Senata Prijestonice na današnjoj konstitutivnoj sjednici tog savjetodavnog tijela Prijestonice. Skupština Prijestonice je donijela odluku o formiranju Senata, na osnovu Zakona i Statuta Prijestonice. Precizirano je da Senat ima 13 članova, a mandat članovima Senata je četiri godine. U ovom, prvom sazivu Senata su:

predsjednik Prijestonice Milovan Janković,

predsjednica Skupštine Prijestonice Njegosava Vujanović,

gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša,

izaslanik predsjednika Crne Gore Aleksandar Bogdanović,

u ime skupštine Crne Gore članovi Senata su: Borislav Banović i

Predrag Popović,
a u ime Vlade Crne Gore Branko Vujović i

Branislav Mićunović.

Predstavnik CANU je Mijat Šuković,

a u ime Univerziteta Crne Gore Milorad Jovović.

Tarzan Milošević je u Senatu Prijestonice kao predstavnik Zajednice opština Crne Gore,

Sreten Zeković kao predstavnik NVO,

dok je Rajko Mijušković predstavnik građana Prijestonice u Senatu. Sredstva za rad Senata biće obezbijeđena iz Budžeta Crne Gore.

Prisutne je na konstitutivnoj sjednici pozdravio predsjednik opštine Cetinje Milovan Janković, a nakon toga im se obratila predsjednica Skupštine Njegosava Vujanović, oboje naglašavajući da je velika čast i obaveza da se bude član Savjeta Prijestonice.
Janković je rekao da očekuje podršku države predlozima Senata.
-Očekujem da ćemo u povjerenom mandatu afirmisati državne , istorijske, kulturne i duhovne vrijednosti Cetinja i na taj način učiniti kvalitetnijim i sadržajnijim život u prijestonom gradu-kazala je Vujanović.

Gradonačelnik glavnog grada Miomir Mugoša takođe je naglasio da mu je izuzetna čast biti u Senatu prijestonice i naglasio da će se truditi da doprinese razvoju Cetinja kao crnogorske prijestonice.

Izaslanik predsjednika Crne Gore u Senatu, Aleksandar Bogdanović, kazao je da će Senat dati podršku Prijestonici, naročito u dijelu što efikasnije realizacije projekata koje je država već uputila prema Cetinju, ali će dati i nove zdrave inicijative u cilju boljeg i kvalitetnijeg života u Prijestonici.

Branko Vujović, kao prvi predsjednik senata Prijestonice zahvalio se na ukazanoj časti, naglašavajući da će i kao Cetinjanin i kao član Vlade dati puni doprinos razvoju Prijestonice.

Gradonačelnik glavnog grada Miomir Mugoša na današnjoj konstitutivnoj sjednici Senata Prijestonice odrekao se novčane nadoknade koja mu sleduje za rad u Senatu, u čemu mu se pridružio i gradonačelnik Prijestonice Milovan Janković. Mugoša je takođe najavio da će glavni grad donirati namještaj i tehničku opremu za buduću kancelariju sekretara Senata, koju će obezbijediti Prijestonica. On je već sad stavio na raspolaganje automobil za potrebe službe sekretara Senata, koji će biti izabran na prvoj sljedećoj sjednici.

Dnevni list "Pobjeda",17.09.2009
J.Đukanović

BIOGRAFIJA PRVOG PREDSJEDNIKA SENATA PRIJESTONICE

Branko Vujović je rodjen na Cetinju 26.09.1951. godine. Završio je Mašinski fakultet u Podgorici. Oženjen je, ima dvoje djece, živi na Cetinju.
Zaposlio se 1977. godine u "Obodu"-u Cetinje i radio do 1997. godine. U tom periodu obavljao je poslove inženjera konstruktora i tehnologa; vodio projekat izgradnje fabrike korpi i rešetki u Plavu; bio direktor fabrike Horizontalnih zamrzivača i direktor Alatnice, član poslovodnog odbora i generalni direktor Holding Kompanije "Obod".

Izabran je 1997. godine za člana Vlade Republike Crne Gore, na mjesto ministra trgovine.
Od februara 1998. godine obavljao poslove direktora Agencije Crne Gore za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja.

Član je Savjeta za privatizaciju Vlade RCG i predsjednik je Tenderske komisije.
Od juna 2009. godine ministar ekonomije.

ULOGA SENATA PRIJESTONICE

Prijestonica ima Senat, kao savjetodavno tijelo, koje se konstituiše aktom Skupštine Prijestonice na period od 4 godine. Njegova uloga je da zauzima stavove, daje prijedloge i mišljenja državnim organima i organima Prijestonice o pitanjima značajnim za ekonomski, kulturni, istorijski, ekološki, turistički, demokratski i razvoj Prijestonice u drugim oblastima.
Rad Senata se finansira iz budžeta Crne Gore.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home