Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Wednesday, April 04, 2007

MEDICINA

PRVA DRŽAVNA USTANOVA ZA VANTJELESNU OPLODNjU POČINjE SA RADOM NA LjETO
Cetinjske "bebe iz epruvete" stižu 2008.

~Opšta bolnica "Danilo Prvi" raspisala je tender za nabavku laboratorijske i opreme za ordinaciju za potrebe novog odjeljenja za humanu reprodukciju, vrijedne 140.000 eura
Prva "beba iz epruvete" rođena u prvoj državnoj ustanovi toga tipa u Crnoj Gori doći će na svijet na Cetinju naredne godine. Opšta bolnica crnogorske prestonice "Danilo Prvi" raspisala je juče tender za nabavku laboratorijske i opreme za ordinaciju za potrebe novog odjeljenja za humanu reprodukciju, vrijedne 140.000 eura, a direktor te ustanove dr Ivan Gazivoda očekuje da, ako sve bude išlo po planu, odjeljenje sa radom počne sredinom ove godine.
Gazivoda je juče izjavio "Danu" i da su biolozi, koji će biti angažovani u ovom centru za vantjelesnu oplodnju u februaru počeli sa šestomjesečnom edukacijom u Bolonji, te da očekuje da bi po okončanju školovanja, nakon godišnjih odmora, mogli početi sa radom.

Projekat, koji je procijenjen na oko 200.000 eura, finansira se iz sredstava Fonda za zdravstvo, uz podršku drugih organizacija.
Početak rada odjeljenja je ranije najavljivan za decembar prošle godine. Riječ je, objasnio je tada Gazivoda za naš list, o jednom od prioriteta Ministarstva zdravlja, projektu vantjelesne oplodnje, u sklopu kojeg se formira posebno odjeljenje za asistirane reproduktivne tehnologije, a koje će se baviti dijagnostikom i liječenjem steriliteta, primjenom najnovijih tehnologija u području reproduktivne medicine.
Najavljeno je da će na odjeljenju raditi deset stalno zaposlenih, s tim da će se saradnici neophodni za određene oblasti angažovati po potrebi. Kadar se edukuje u Bolonji, u centru za asistirane reproduktivne tehnologije, koje vodi profesor Luka Đianaroli, koji je i supervizor projekta. On je ujedno i predsjednik komisije za edukaciju i obuku najveće organizacije svijeta koja se bavi tim problemom - Evropske asocijacije za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE). Dok se domaći embriolozi i laboratorijsko osoblje, koje je deficitarno, ne obuče, planirano je da dolaze stručnjaci iz Bolonje.
Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Fond plaća dva besplatna pokušaja vještačke oplodnje osiguranicama, dok se ostali ciklusi naplaćuju prema cjenovniku Fonda.
Prema grubim procjenama, cijena asistirane reprodukcije, zavisno od procedure, a zajedno sa terapijom, kreće se između 2,5 i 3,5 hiljada eura.
Smatra se da u Crnoj Gori, gdje je primjetan drastičan pad nataliteta iz godine u godinu, ima i oko 20.000 parova koji ne mogu prirodnim putem da imaju bebu.
U Podgorici rade dvije privatne ordinacije za vantjelesnu oplodnju, a Gazivoda smatra da zdrava konkurencija neće nikome škoditi.
-Bitno je da postoji državna institucija koja će se baviti tim poslom i radi bolje evidencije i kontrole cijelog postupka, jer ne treba zaboraviti da evropska pravila nalažu formiranje registra na državnom nivou za evidenciju svih ciklusa, kao i rezultata tih ciklusa - istakao je Gazivoda i dodao da, po procjeni ESHRE, jedan takav centar gravitira prema 150.000 stanovnika.

S.N.
"DAN" 03.4.2007.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home