Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Friday, December 22, 2006

Moguca perspektiva razvoja Cetinje-Njegusi-Kotor, Blažo Sredanović


U zadnje vrijeme Cetinje se postepeno siri i izvan granica Cetinjskog polja i prisvaja oskudni prostor obliznjih sela. Ocekujemo, a i nadamo se, da ce Cetinju, kao prijestonici drzave, biti uskoro potrebno mnogo vise terena za gradnju i prosirenje, kojeg je tesko naci u neposrednoj okolini.


Njegusko polje je nesto manje povrsinski od Cetinjskog polja. Sadasnja populacija Njegusa je oko 400, sto znaci da tamo ima zivotnog prostora za jos najmanje 5-6000 ljudi.
Saobracajna veza Cetinja sa Njegusima preko Ivanovih korita sadasnjim putem je svega 20 km.
Ako bi se postojeci put modernizovao, dakle prosirio i izbjegle nepotrebne krivine, on bi se mogao skratiti bar za jednu trecinu.To rastojanje bi se prelazilo kolima za 15 minuta, a toliko vremena uzme da se u Podgorici predje s jednog kraja grada na drugi, da ne govorimo o relaciji i prostoru Podgorica-Tuzi koji postepeno prerasta u jednu urbanu cjelinu.

Sa svojom nadmorskom visinom od oko 900 m i blizinom mora Njegusi su prava vazdusna banja, gdje se ukrstaju dvije klime. To je gotovo netaknut, cedan prostor, bez ikakve industrije, veoma pogodan za pravo ekolosko selo za kojim Evropa i svijet cezne. Uz to padine Lovcena i Stirovnika prema Njegusima, zbog vece visinske razlike, veoma su pogodne za smucarske terene, vise nego tereni oko Ivanovih korita.
Vidikovci oko Krsca prosto vape za planinskim hotelima i restoranima sa pogledom kakvog malo gdje ima u svijetu.
Vec se u veliko razmatra gradnja uspinjace Kotor-Krstac-Lovcen. To bi otvorilo mogucnost da se hoteli na Njegusima koriste u dvije sezone. Ljeti bi se turisti danju kupali na moru, a spavali na divnom planinskom vazduhu bez primorske zege. Zimi bi, zbog velike blizine Primorju postali popularniji za skijanje od Durmitora i Kolasina, koji vec privlace brojne goste i uspjesno posluju. Turisticke aktivnosti na Njegusima imale bi veliku korist i za okolna sela.
Prisustvom kanadskog bilionera Manka u Boki, sto je vec realnost i gradnjom jos nekoliko hotela uz obalu slicno tipa SPLENDID u Becicima, socijalna struktura stanovnistva u Primorju ce brzo da se mijenja, prihodi da rastu, a time i zelja za bogatijim zivotom ljudi.
Cetinje i Njegusi, kao jedno istorijsko jezgro, imaju sta da zajedno ponude turistima. Problem je uvijek bio, a i danas je, kako te turiste najkracim putem i najbrze dovesti do zeljene destinacije.
Svjetski turisti cijene svoje vrijeme i spremni su da plate za sve pogodnosti. Na hiljade njih vec sada dolaze svake godine velikim brodovima u Kotor. Uspinjaca sa vecim gondolama otvorila bi za njih fantasticne mogucnosti i pruzila im priliku da za daleko krace vrijeme nego do sada posjete i mauzolej na Lovcenu, Cetinjske muzeje i Njeguse. Turisti koji iz Dubrovnika sada prave naporne izlete naokolo autobusima mogli bi u Kotor doci brodom. To je ogromna razlika u konforu i usteda u vremenu, a pored toga daleko je atraktivnije.
Poznato je da danas svjetski bogatasi traze izuzetna mjesta sa rijetkim prirodnim ljepotama, izvan uobicajene turisticke guzve. Ako su tu jos i istorijske znamenitosti, cist vazduh, voda i prirodna hrana onda to dobija izuzetno visoku cijenu.

Ako bi ovaj projekat usao u Prostorni plan vjerujem da bi se za njega nasao investitor izvan Crne Gore koji bi projekat realizovao u dogledno vrijeme. Uspinjaca bi postala vitalna arterija i povezala bi ekonomski i turisticki Boku sa Cetinjem i Njegusima.

Blazo Sredanovic
San Francisko

0 Comments:

Post a Comment

<< Home