Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Monday, October 16, 2006

BICIKLISTICKI I EKOLOSKI TURIZAM

Postovani i dragi kolega Vesko!

Šaljem ti neka moja skromna razmišljanja o tome na koji način bi se mogla unaprijediti turistička ponuda Cetinja i ovaj drevni grad junak, da ne kažem mučenik, jer mu poslednjih decenija bolje odgovara ovaj naziv, krene lagano ali sigurno putevima oporavka i prosperiteta.
Ovo nije filozofsko razmišljanje o prosperitetu, ovo su dva konkretna predloga za čiju realizaciju ne treba ni mnogo projekata ni mnogo novca - samo dobra volja i skroman prilog svih nas.

Biciklistička staza Cetinje – Rijeka Crnojevića - Virpazar

Pretprošle godine vozili smo Žarko i ja naše goste iz Njemačke starim putem Cetinje – Rijeka Crnojevića – Pavlova strana. Iako je bio jek turističke sezona, nijedna kola nijesmo sreli na čitavoj ovoj relaciji.
Dan je bio sunčan i veoma topao dok smo mi starim putem, okruženi rastinjem pokraj puta, grabili prema Pavlovoj strani. Prizori su bili divni, pa nije ni čudo što su naši gosti, zanemarivši podjekoju rupu na putu, veoma često tražili da stanemo da bi napravili koji snimak. Jedan od njih, inače čovjek koji je prokrstario svijetom, kada smo došli do Pavlove strane, nije mogao a da ne iskaže svoje najdublje i najiskrenije divljenje ljepoti krajolika. Njegov komentar na naše putovanje bio je veoma kratak: “Sve je divno!

Kako bih tek uživao da mi je omogućeno da biciklom predjem ovu stazu.” Ustvrdio je tom prilikom, da bi ovom biciklističkom stazom u mapama Crne Gore, turistička ponuda bila mnogo bogatija, a mnogi njegovi prijatelji, koji žele doći u Crnu Goru, samo zbog te činjenice prije donijeli odluku o svom dolasku.
Sinula mi je ideja da nekome dam predlog da se ova maršruta proglasi biciklističkom stazom: da se opremi saobraćajnom signalizacijom i turističko- ugostiteljskim objektima na kojima bi biciklista, nakon odredjenog puta, mogao stati popiti sok, osvježiti se, nešto s nogu gricnuti i kupiti suvenir.
To bi bila zaista turisticka atrakcija.
Naravno, ovo ne znači da bi se put zatvorio za automobilski promet. Ideja je da se prednost na ovom putu da biciklima!


Činjenica da bi ova staza mogla biti povezana sa Virpazarom umnogome bi doprinijela njenoj atraktivnosti, jer bi gosti dovezeni s primorja na Cetinje, nakon biciklističke etape Cetinje – Virpazar, vozom ili nekim drugim prevoznim sredstvom mogli zaokružiti povratak na primorje.
Ovakva biciklistička staza u predjelu netaknute prirode bila bi zaista ekološko turistička poslastica za sve probirljivije goste kojima nije samo do sunčanja i kupanja.
Ovo bi natjeralo nadležne da ne zaborave na održavanje ovoga puta koji je do samo prije par decenija bio jedina veza Cetinja i Podgorice.
Samo jednu godinu nakon ove moje vožnje, ove godine u septembru, prinudjena da zbog saobraćajnog udesa na magistralnom putu, do Cetinja dijelom koristim ovu etapu puta, bila sam poražena činjenicom da je put toliko propao da ga ni kolska kola neće moći više koristiti ukoliko se nadležni ne pobrinu da izvrše hitnu sanaciju.

Ekološki turizam



Skadarsko jezero, nacionalni park !
Lovćen, nacionalni park !
Katunska nahija, bez industrije !
Sve u opštini Cetinje - Ekološki raj !

Šta je sa školama u prirodi? Šta je sa vapajem i željom velikog broja stručnjaka da istražuju predjele netaknute prirode i mlade naraštaje napajaju na njihovim izvorima.

Eto ideje!

Puno je medjunarodnih instituta za zaštitu životne sredine kojima je praksa da na različitim mjestima u svijetu okupe znance različitih stručnih profila i otvore tzv. “radionice” za ispitivanje stanja ekosistema. Donesu svoju mobilnu opremu i zajeničkim radom, multidisciplinarnim, snime stanje, edukuju mlade, razvijaju kod njih svijest o potrebi očuvanja prirode i pripremaju ih da budu čuvari prirodnog nasledja i nosioci budućih ideja o njihovom stvarnom, ne formalnom, održivom razvoju.
Korektno ispitivanje ovih oblasti umnogome bi doprinijelo popularizaciji proizvodnje ekološke hrane na ovom području.
Predlažem da, uz pomoć Cetinjana iz dijaspore, ovu ideju promovišemo po svijetu.
Vjerujem da nećemo dugo čekati na pozitivan odgovor.
Za sada ovoliko.

Puno pozdrava tebi i svima od
Jelene i Zarka Brajovića,
Podgorica 14.10.2006 god.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home