Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Monday, December 04, 2006

CETINJE, LOVĆEN, NJEGOŠ I TRI
NAJVEĆE HRIŠĆANSKE SVETINJE

Dragi prijatelju Vesko,
Vidim da se tvoj trud valorizuje makar na način da se preko novina populariše tvoja inicijativa da se dobrim idejama i vibracijama pomogne našem Cetinju.
Biću slobodan da ti predložim jednu ideju, koja je lično moja, a koja mi je juče pala na pamet, da ne kažem sinula, slušajući vijesti o tome kako će Austrijanci da prave žičaru od Kotora do Lovćena. Prije svega mislim da jedna takva žičara ne smije zaobići Cetinje, da ne bi došli u situaciju da ostanemo "slijepo crijevo" čak i kada je Lovćen u pitanju. Imam ideju kako da se valorizuje i Lovćen i Cetinje i Njeguši jednom turom koja bi obuhvatala ova tri mjesta, pa i Kotor zašto da ne.
Prije svega trebalo bi na Jezerskom vrhu, iza mauzoleja, na mjestu gdje se sada nalazi guvno-vidikovac konačno obnoviti Njegoševu kapelicu, odnosno Crkvicu Svetog Petra Cetinjskog, u kojoj treba na jednoj strani pohraniti Njegoševe kosti, kako su i ranije bile.



Na drugoj strani crkvice predlažem da se napravi ćivot u kome bi se nalazila Desnica Sv. Jovana Krstitelja, Častica Časnog Krsta, a iznad ćivota bi stajala Ikona Bogorodice Filermose!!! Gdje se ove tri hrišćanske svetinje mogu bolje sresti i ponovo sjediniti nego na Lovćenu pored Njegoša!?
Smatram da bi to bilo veličanstveno, da bi Lovćen na taj način dobio onaj oreol koji mu pripada i da bi postao mjesto hodočašća hrišćanskih poklonika iz čitavog svijeta. U svakom slučaju polazna tačka za hodočašće bi bilo Cetinje gdje bi se obavio obilazak znamenitosti i svetinja cetinjskih, zatim bi se išlo na Lovćen na poklonjenje Svetinjama i Njegošu, poslije na Njeguše, gdje bi se obišla Njegoseva rodna kuća, a na kraju bi se žičara spuštala u Kotor.
Ovo je jedna ideja koja bi trebala da nas sve okupi i sabere, jer smatram da je došlo vrijeme da razmišljamo kako i na koji način trebamo da stvorimo nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi u svijetu, a što ćemo svi prihvatiti kao svoj simbol i znamenje.
U nadi da će se ova moja ideja jednog dana i realizovati, srdačno te pozdravljam, moleći Boga da mi da da poživim da i ja vidim da je ista ostvarena!!!


Rajko Radusinović, dipl.ing
Cetinje, 04.12.2006.god.

1 Comments:

Blogger lr said...

Iako je poprilično vremena prošlo (2006), mislim da nije kasno za komentar, jer je pokrenuta ideja još uvijek aktuelna i Bog sami zna koliko će još imat varijacija i ’uskrsnuća’. Naime, prvi put sam ovaj sajt otvorio danas a prijatelji su mi i ovaj što piše i ovaj koji diriguje ovim cetinjskim sajtom. Nijesam krenuo sa namjerom da otvaram neku velju polemiku. Naravno, da mi nijesu ova dvojica ciljna grupa, već svi koji ovđe žive i rade i koji ’žele’ da čuju ili pročitaju.
Ideja o korišćenju Jezerskog vrha, na mjestu gdje se sada nalazi guvno-vidikovac za izgradnju crkve u kojoj bi bile smještene tri svetinje: Desnica Sv. Jovana Krstitelja, Častica Časnog Krsta i Ikona Bogorodice Filermose je utopistička u svojoj biti. Realizacija takve ili slične ideje nepovratno bi degradilala Svetu crnogorsku planinu Lovcen. Što se Njegoša tiče, smatram da je necivilizacijski obnavljati neke ideje 'mrakova' i ponovo seljakati Vladiku Rada kao da je 'podstanar' Lovćen planine i monumentalnog Mauzoleja. Crna Gora je slobodna zemlja. Niko nema namjeru da nam ukrade Vladiku, u to sam siguran. The End.
Ako Cetinje treba okrenuti budućnosti, a očito da TREBA, onda treba biti krajnje oprezan sa 'masovnim vjerskim turizmom' u Crnogorskoj prijestonici. Iako se problem ’rodio’ iznenada, već je duže vrijeme u žiži interesovanja, smišljeno isceniran problem 3 svetinje, pitam se da li današnja generacija raznih 'zabrinutih glava' ima istorijsko pravo da drastično izmijeni imidž crnogorske prijestonice ili njene najbliže okoline radi rješavanja problema kojeg nema? Smatram da bi daleko važnije bilo u skladu sa zakonima o zaštiti, obnoviti jezgro grada Cetinja i njegove spomenike kulture, obnoviti arhitektonske građevine (njihove fasade), Trg Kralja Nikole, Njegoševu ulicu i dr. uz trajno eliminisanje 'nakaradnih' nadrirješenja bivših 'arhitragičara' kao što su podvožnjak, 'vasionski brod' za Reljef Crne Gore. Zatim, eliminisati ’divlju gradnju’ i druge anomalije koje se svaki dan događaju, naravno, uz ekspertizu iz zemlje i iz inostranstva, pomoć države Crne Gore, Unesco-a i drugih međunardnih institucija, obezbijediti održive fondove na godišnjem nivou za očuvanje kulturno-istorijskih vrijednosti prijestonice kroz kvalitetne drugoročne projekte (+Strateško tijelo na nivou opštine). Treba naročito uključiti lokalne kulturno-istorijske sadržaje cetinjecentrično u nastavne programe kako bi učenici organizovano spoznavali milje u kojem žive, uče i rade, prirodna bogatstva nacionalnih parkova i čitavog prostora Cetinjske opštine i šire, organizovati fakultativne obilaske brojnih kulturnih sadržaja i spomenika kulture tokom čitave nastavne godine uz pomoć lokalne zajednice, institucija kulture i NVO sektora koji se bavi kulturom. U borbi PROTIV otuđenja mladih ljudi, protiv ’usisavajuće’ globalizacije, ali naravno ZA usvajanje evropskih vrijednosti! Ovo POTONJE su dobre namjere. Prije toga, nužno je obebijediti neki sofisticirani ’odbrambeni’ alat. Taj alat je jednostavan: spoznaja o sebi samom, ljubav prema bližnjem svom, poštovanje svojih porodičnih, lokalnih i nacionalnih vrijednosti, poštovanje multikulturalnosti, multietičnosti (putem induktivnog metoda). Tek bi to bi bio civilizacijski doprinos Cetinju gradu pod Lovćenom, vraćen i vraćan dug otačastvu našem i našoj duhovnosti na širem prostoru Crne Gore. Cetinje Veliko Srce i LUČA koji trebaju Crnoj Gori, jer svaka zemlja želi da ima svoje Cetinje. Teško onoj zemlji i onom narodu koji nemaju Cetinje. Tu ne ima ni zemlje ni naroda mnogo! Sve one sa srcima zemlje i narodi snažnije će disati u evropskj familiji. Tada bi federativne evropske granice zaista ’OMEKŠALE’ i svaki od nas bi mogao ponijeti LUČU u sebi. Svaki bi od nas bio PUTNIK SVJETLOSTI i Častica Časnog Krsta.
Radoslav Milošević-Atos

7:14 PM  

Post a Comment

<< Home