Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Sunday, November 08, 2009

"CETINJE - GRAD KULTURE 2010-2013"


MINISTAR KULTURE, SPORTA I MEDIJA BRANISLAV MIĆUNOVIĆ NA LjUBLjANSKOJ KONFERENCIJI

CETINJE KANDIDOVANO ZA REGIONALNI CENTAR

Ljubljana - Ministar kulture, sporta i medija Crne Gore, prof. Branislav Mićunović, tokom drugog dana Ljubljanske konferencije, predstavio je program „Cetinje - grad kulture 2010-2013“.

Ministar Mićunović je predstavio Menadžment plan istorijskog jezgra Cetinja, kao osnovu za sve dalje aktivnosti u Prijestonici. Istakao je značaj ovog dokumenta koji predstavlja konsenzus svih zainteresovanih strana u državi o petnaestogodišnjoj strategiji razvoja Cetinja kao kulturne prijestonice Crne Gore.
On je na sastanku, kojem su prisustvovali ministri kulture regiona Jugoistočne Evrope, izrazio nastojanja Crne Gore da Cetinje, zbog njegovih univerzalnih vrijednosti, dobije i regionalnu dimenziju i postane regionalni centar kulturne saradnje. Predstavljene su i druge aktivnosti koje će početi od naredne godine, poput rehabilitacije spomenika kulture, održavanje manifestacija, obilježavanje značajnih datuma crnogorske istorije, formiranje novih institucija.
Održan je i neformalni susret Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope, kojim je predsjedavao ministar Mićunović. Bilo je riječi o unapređenju regionalne politike na planu kulturne baštine. Ističući važnost regionalne saradnje, zaključeno je da glavni prioritet u bliskoj budućnosti treba da bude razvoj strategija o pravilnom menadžmentu kulturnom baštinom, koje bi pomogle da se prevaziđu izazovi sa kojima se baština u modernom dobu susrijeće. Usvojene su i preporuke za sastanak nacionalnih koordinatora Savjeta, koji će biti održan krajem novembra u Podgorici.
U Ljubljani su usvojena tri dokumenta koja će biti stimulans daljoj saradnji u oblasti baštine - Ljubljanska deklaracija, Zajednička ministarska izjava ministara JIE i Zajednička ministarska izjava ministara Kijevske inicijative, saopšteno je iz Ministarstva kulture.
“Pobjeda” - Nedjelja, 08. novembar 2009. godine
P.N.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kada Cetinje bude na listi Unesca i postane Regionalni kulturni Centar, napravi se Hram za Filermosu, Zicara, Filmski grad i Univerzitetski centar u Starom Obodu i kada se na Cetinju preseli Ministarstvo kulture i otvore Italijanski i mnogi drugi kulturni centri, Bijenale ce samo upotuniti ovu fenomenalnu sliku.
Dok sve to dodje inhumirajte Ivana Crnojevica i sanirajte grobove vladike Danila na Orlovom krsu i vladike Rada na Lovcenu, sramota je I ONI SU NASI !!!! A u praksi Cetinje grad kulture a Karavadjo u Podgorici a ne u Plavom dvorcu.

11:53 AM  

Post a Comment

<< Home