Cetinje Okrenuto Buducnosti

Dobrodosli na sajt posvecen Cetinju! Ovo je mjesto gdje mozete prezentovati vase ideje i sugestije kako da zajednicki doprinesemo boljoj i ljepsoj buducnosti Cetinja.

Thursday, June 14, 2007

Turizam- Vodosnabdijevanje Nacionalnog parka "Lovcen"



Dimitrije Pejović
Nacionalni park „Lovćen“
-vodosnabdijevanje-

Uvod


Lovćen je planina Dinarskog planinskog sistema. Nacionalnim parkom proglašen je 1952. U prezentaciji turističke ponude Nacionalni park „Lovćen“ kao veoma atraktivna i očuvana cjelina, predstavlja jedinstven turistički motiv. Mogućnosti turističke valorizacije Lovćena treba posmatrati u sklopu cjelokupnog razvoja mnogo šireg područja, posebno Cetinja, Podgorice i Primorja. Ovo zato što se smatra da će izletničko-ekskurzioni turizam i dalje biti najjače izražen na ovom prostoru.
Blizina urbanim cjelinama (Cetinje, Podgorica i Primorje) kao i dobra povezanost ( u planu je izgradnja sistema žičara) davaće Lovćenu onu stalnu i potrebnu nadopunu za nivo konkurentnosti nad susjednim i srodnim prostorima.

Problem vodosnabdijevanja

Kao i na drugim prostorima, tako su i na Lovćenu hidrografske prilike odraz međusobnih odnosa klime (količina padavina), geološkog sastava i reljefa tla.
Za Lovćen se može reći da je istovremeno i bogat i siromašan vodom. Bogat u podnožju, jer se vode zbog veoma naglašene količine padavina (i do 5000 mm. godišnje) i vodopropusnih slojeva planine, javljaju u obliku jakih vrela: Obzovica, Škerda, Obod, Crmnička vrela. Međutim, bezvodan je na površini (područje Nacionalnog parka), gdje se javlja nešto jači izvor Ivanova korita, dok su drugi izvori veoma slabe izdašnosti.

Kako raspoložive vode na području Nacionalnog parka ne mogu zadovoljiti ni trenutne potrebe, nameće se pitanje obezbjeđenja dovoljnih količina kvalitetnih voda. Uvažavajući ove činjenice, Stručna služba N.P. je svojevremeno (1982.) formirala Radnu grupu Stručnjaka sa zadatkom da nađe i predloži najbolje rješenje za vodosnabdijevanje ovog područja.
Nalazi, rješenja i predlozi Radne grupe:
-razvoj i korišćenje Nacionalnog parka se ne može ostvariti bez obezbjeđenja potrebnih količina kvalitetnih voda,
-obzirom na nadmorsku visinu (preko 1200 m/ nv), geološki sastav (vodopropusnost slojeva), mogućnost da se nađu neki značajniji vodeni tokovi su veoma male,
-potrebne količine voda, sadašnjih i perspektivnih, treba obezbijediti zahvatanjem raspoloživih izvorskih voda i izgradnjom površinskih akumulacija,
-među vrtačama koje dolaze u obzir za izgradnju površinske akumulacije, posebno treba izučiti vrtaču Blatište, zbog položaja, veličine kao i mogućnosti punjenja i pražnjenja.
Vrtača Blatište nalazi se neposredno i nizvodno od izvora Ivanova korita. Imajući u vidu obim godišnjih padavina i površinu sliva, Ekipa je bila mišljenja da nema problema za njeno punjenje i prehranjivanje.
-Izgradnjom akomulacije na ovom prostoru, nameće se pitanje narušavanja integriteta Nacionalnog parka. Međutim, vrtača Blatište je periodično plavljena (zimski dio godine - otuda joj i ime), te se ovoj cjelini ne „kalemi“ ništa novo.
-Sa estetske strane mislimo da će jedna mirna vodena površina u kamenu, bez visokih brana i zidova, dobro doći uharmonirana u ovaj prostor, te da će takođe biti dopuna onog što se ovdje i očekuje – jedinstvo sklada i mira.
Umjesto zaključka: Nema savremenog turizma (pa ni pristojna života) bez dovoljnih količina kvalitetnih voda.
Dimitrije Pejović, dipl.turizmolog
Cetinje, 14.06.2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home